Flugbindning> Artiklar> Färgning

Färga fjäder och hår på mitt sätt.

Att färga mitt bindmaterial har för mig blivit en självklarhet. All fjäder och allt hår färgar jag själv. Det händer också att jag även färgar olika syntet material, Fluorofiber t ex, som jag har färgat i de nyanser som jag vill ha, men som inte finns ute på marknaden.

Efter många försök, många misslyckanden, men också många lyckade färgningar så har jag kommit på ett sätt som passar mig. Jag fick ett tips av en vän då jag efter ett stort antal misslyckade färgningar av nyansen Coral höll på att ge upp.

 

Hur gör då jag för att få önskat resultat?

Jag börjar med att tvätta av mitt material ordentligt. Det gör jag med diskmedel, ett oparfymerat. Jag masserar in diskmedlet i materialet och låter det ligga under tiden som vattnet kokar upp i kastrullen.
Jag har 1 liter vatten till ett par rävsvans bitar och 2 liter till en Hönsaddlenacke. Nacken drar åt sig massor av färgpulver snabbt, så för ett bra resultat har jag kommit fram till att detta är bra för mig.

Till 1 liter vatten använder jag 1 kryddmått färgpulver och till 2 liter 2 kryddmått. Svart är ett annat kapitel. Där måste man fördubbla mängden färgpulver för ett bra resultat.
Jag låter alltså vatten och färgpulver koka upp. Vispar ordentligt så att allt pulver löser upp sig i badet.
Därefter sköljer jag ur materialet som ska ner i badet ordentligt. Inget diskmedel får komma med i badet.
Kastrullen drar jag åt sidan så att jag bara hör hur det låter ur den. Fräser det i kastrullen, då har jag en bra värme.


Med rätt omsorg får man klara och fina färger på sitt material.

I med materialet och rör om med en gaffel. Jag lyfter och sticker försiktigt med gaffeln i det jag färgar för att få färgpigmenten att verkligen tränga igenom alla fjädrar, hårstrån och djupt ner i botten på materialet.
Nu får detta ligga i badet 40-50 minuter med lite omrörning då och då. Bara för att färgpigmenten ska tränga in ordentligt.
Efter denna tid så är färgen i materialet blek och ofärgad. Då tillsätter jag citronsyra, ca en matsked till 1 liter vatten och då kommer det resterande färgpigmenten att greppa i håret och fjädrarna. I 10 minuter badar jag materialet i detta bad. Nu får jag en klar och en djup färgnyans på mina bitar.
Sedan är det dags för sköljning och färdigställning av materialet.
Det gör jag genom att spola vatten på det och därefter massera in ett oparfymerat balsam.
En lite rolig sak hände ett år då jag predikade för min kompis som höll på att lära sig färga sitt material.. Jag sa till honom "-Du får absolut inte ha parfymerat balsam. Har du det så kommer all lax att dra tillbaka ut till havet."
Nå, han sket i min predikan och använde sig av parfymerat balsam och hans askar luktade tjej. Jag skrattade gott och sa att det är kört för dig. Jo tjena, den som fick lax på lax det var han med sina parfymerade flugor!

Torkning av materialet gör jag genom att jag lägger nackar på en tidning och en annan tidning över det. Därefter lägger jag tyngder på alltihopa så att det håller sig plant och fint.
Rävsvansbitar torkas fastnålade på kartongbitar. Jag brukar låta mitt material lufttorka länge innan jag tar fram hårtorken och blåser torrt. Hår, det kammar jag då det börjar torka. Då blir det luftigt och lättarbetat.

Om materialet blir för mörkt så finns det en liten specialare att göra för att bleka ur lite färgpigment.
Man kokar helt enkelt det i vatten med tillsatt diskmedel. Då kommer man att få en ljusare nyans. Helt och hållet får man inte bort färgen, och alla material tål inte heller att kokas, så var försiktig.

Lycka till!!
Thomas

Diskutera den här artikeln i vårt forum

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se