Flugbindning> Artiklar> Förlängda bakkroppar

Förlängda bakkroppar
av Magnus Högberg

Att binda flugor med förlängda kroppar har egentligen det mesta emot sig. De blir antingen klumpiga, sköra, tunga eller är trixiga att få till. De vanligaste varianterna av förlängda kroppar på dagsländor brukar vara antingen ett reverserat hackel indränkt i Fly Tite eller en hjorthårsbunt lindad med bindtråd.
Den variant jag tänker visa här är inte speciellt svår och kräver inte speciellt mycket material eller förberedelser. Man behöver inte ens ett bindstäd.
Den är kanske inte mer hållbar än andra men utseendet tilltalar mig och den är rätt rolig att göra.
Jag får dock be om ursäkt för den dåliga bildkvaliten men jag hoppas budskapet går fram.

1.Materialen jag tänker använda här är: Dubbing, några strån ljus älg, silikon och en lite kraftigare nål.


2.Börja med att lägga silikon på nålen. Jag brukar helt enkelt sticka in den i silikontubens öppning. Det brukar räcka.Ta älghåret och tryck fast dom försiktigt på nålen med spetsarna i riktning mot nålen spets. Hur mycket håret ska sticka ut avgörs av flugtyp och krokstorlek. Kroppen ska hur som helst sluta där nålen slutar

 

3.Ta nu lite dubbing och tryck fast försiktigt på nålen.


4.Snurra nålen medans du håller ett försiktigt tryck på nålen där dubbingen möter nålen. Dirigera dubbingen så att även spetsen täcks. Det är inga problem att lägga på mer silikon och dubbing om kroppen blir för tunn eller gles. Gör bara om detta steg.
När du känner att kroppen ser bra ut, lägg på lite extra silikon och "snurra in" i dubbingen.


5. Skjut försiktigt av kroppen från nålen med nageln så skadas den inte. Böj försiktigt kroppen till den form du vill ha och låt torka.


Då den här kroppen fortfarande torkar så har jag naturligtvis förberett en färdig fluga.


Experimentera gärna med material och annat. En rib är inte heller svår att få till. Låt den sticka ut vid nålspetsen och när allt annat är klart, linda bakåt och säkra med silikon.


Magnus Högberg 26/2-07

 

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se