Flugbindning>Mönster>Laxflugor> Black doctor spey av Jonas 'Strömmen' Hällgren

 
Jag klämmer fast en ED-krok # 2 i bindstädet och fäster den vita bindtråden. Längst bak på krokskaftet binder jag in en bit Lagartun oval tinsel av tunnaste sorten och lindar en tag fem täta varv framåt. Säkra tinslet med bindtråden och klipp rent.
 

Bind in en tunn bunt av röd Fluorofibre och linda en butt som är drygt två ggr så lång som tagen. Klipp rent efter infästning med bindtråden.

 

 

Mot tagens avslutning binder jag nu in en stjärt av guldfasantopping. På krokens bortre sida fäster jag sen in en bit Lagartun oval tinsel, storleken grövre än den som jag lindade tagen av, för att användas som ribbing. Jag väljer ut ett rödfärgat hägerhackel och binder in det i hackelspetsen på krokens framsida.

  Gör i ordning en spinningögla av svart Icedub som sen lindas fram till det ställe där den undre kroken avslutar mot dom två övre. ( se tidigare bilder där krokskaftet är rent)  Man kan även linda kroppen av antrongarn men jag gillar den dubbade kroppen bättre både rent estetiskt men även för att hägerhacklets stam får lite skydd när det åker ner i dubbingen.

 

 

Dubblera Hägerhacklet och linda det medsols i 4-5 varv framåt beroende på hur långt det räcker. Avsluta på den tunna delen av krokskaftet.

  Nu kommer flugans absoluta "höjdpunkt" eller hatpunkt som jag nog tyckte från början av Hägerkarriären. Ta ditt tinsel och krysslinda det försiktigt motsols i jämna varv genom hägerhacklet. Jag använder en tandläkarsond för att hålla undan hackelfibrerna så att dom inte mosas fast av ribbingen, det går även utmärkt att använda dubbingnål. Lägg ner tid på det här momentet och var rädd om varenda hackelfiber för här avgörs enligt mig slaget om du ska göra en snygg fluga eller nånting som ser ut som trekrok with a bad hairday. fäst in tinslet och trimma med saxen. Krysslindningen har ju förutom sina torterande egenskaper också det positiva att den skyddar och förlänger hållbarheten på kroppshacklet.

 

 
Välj ut ett svartfärgat Hägerhackel med fibrer som är aningen längre än det röda, bind in i spetsen och linda det dubblerat  ca fyra varv. fäst stammen med bindtråden och klipp rent
  Som kraghackel använder jag ett naturfärgat hackle från pärlhöna. Bind in i spetsen och linda det dubblerat  ca fyra varv. Om man slarvat med proportionerna så kommer det nu att kännas kort med utrymme mot kroköglan och det fungerar dåligt i kombination med en styrande knut typ Grinner, bara ett tips.

 Som avslutning binder jag in en Djungeltuppsfjäder på båda sidor och ovanpå det så lägger jag en liten fjäder från kungsfiskarens rygg, Whipfinish och sedvanlig lackning knyter ihop säcken.
Lycka till! MVH//Jonas 

 

Den färdiga produkten!

 

 

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se