Flugfiske> Kåserier>

ATT FISKA MED BARN

Att fiska med sina barn kan ha sina dråpliga sidor och framförallt så kan helt oberäknade saker hända.

Minns själv en gång när jag fiskade med farsan och morfar i en sen gammalt pensionerad eka. Eftersom man själv bara var småtting så fick man ju följa med ut på sjön om jag satt still i fören på båten. Hur stor chans tror ni att det var att jag skulle hålla mig på en och samma plats i ekan.

Nåja vi lade ut från båtlänningen och farsan och moffan skulle fiska av en vassrugge straxt utan för och jag hade ett toppknutet bambuspö.

De började med att kasta utefter vassen och gäddorna valde att lämna viken. Men du fortsatte att kasta i alla fall och när den var av fiskad så skulle vinterns risvase få visa vad gick för. Båten surrades i stören som markerade risvasen. Och mitt rödvita bullflöde åkte i sjön, guppade sådär som bara bullflöten kunde göra, sen guppade det till och lade sig på sidan!!!!! Jag sa inget för den äldre genrationen var nu inbegripna med att få fyr på varsin cigarr, nu hade flötet rättat upp sig lite men det hade en stark tendens till att lägga sig på sidan, kände lukten när cigarrerna tog fyr och det dimma där i båten, satt och petade på min farsa med bambuspöet som ilsknade till, och tyckte väl att om jag inte kunde va still så fick jag gå i land, i en sjuårings hjärna så är orden gå i land inte så svåra att tolka, sagt och gjort jag reste på mig och klev överbord, och gissa vad som hände PLUUUUUUUUMS och barnaskrik när jag kom upp med huvet igen och föräldraskrik att hålla sig fast i relingen så de fick ro in mot land.

Och när man bottnade så var det ju en baggis att ta sig in i båten igen, med en stark tillrätta visan om att hålla sig stilla i båten och att absolut inte säga något till mormor eller morsan, ifall nån undrar vad som hände med det rödvita flötet så var det nu under vatten ytan och metspöet var på väg ut i sjön, moffan greppade spöet i sista stund och ja det rörde på sig, fast nu var ju braxen i andra änden av linan tämligen spak.

De hade fått fyr på sina rökverk igen och vi lämnade vassen för att ro till nästa vik vilken låg utan för huset. Så när vi gled längs vassen och di vuxna kastade sina silveratom efter vassen. Så började hjärnkontoret i den lille sjuåringen att arbeta, det de gjorde såg absolut inte så svårt ut åtminstone i min tanke, får jag pröva att kasta sa jag, det tittade på mig båda två och så NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ med eftertryck, men säg den sjuåring som nöjer sig med nåt sånt, så jag fortsatte att tjata, ganska resultatlöst. Mitt hjärnkontor registrerade allt vad farsan och moffan gjorde. Och vid nästa rökstopp så låg ju spöt obevakat i båten, och men titta som av en händelse så sitter spöet i min hand och innan farsan hinner säga nåt så snärtar jag iväg draget och klingan, kvar sitter jag i båten med ett handtag och rulle??

Skumma saker det här, räckte över handtaget till farsan som fick lirka upp klingan i båten,

Fick en sur blick av farsan som nu lirkat upp resten spöet med tillhörande silveratom, när nu spöet var räddat till eftervärlden denna gång, fick återigen en passning att hålla mig stilla i båten, SÄÄÄÄÄÄÄKERT, jag var sju år då och med hur mycket spring och hyss i hjärna och ben som helst. Farsan och moffan var nu inne på sitt tredje rökverk och verkade njuta av den lugna kvällen på sjön, mormor var ute på trappan och vinkade. Vi vinkade tillbaka och nu vaknade sjuåringen till liv och som av händelse så plumsade jag i sjön igen rakt framför mormor varpå det blev ett herrans liv på land och framförallt i båten, väl i och under vattnet så bestämde jag mig för att dyka till aktern på båten, simma i ytan var inte min grej då men dyka vara nemas problemas, men mitt hyss uppskattades inte i båten när jag röjde min närvaro bakom dom så bröt helvetet lös, två händer greppade mig i tröjan och jag formligen flög upp i båten igen. Men kvällen var inte slut för mig ännu. Nu fick jag skäll av både farsan och även moffan, blev lessen och klämde fram en tår eller två då veknade dom lite men var sura fortfarande, det rådde upploppsstämning på land där morsan med systrar och mormor gormade och lät, Morfar rodde tillbaka mot båtlänningen och vad registrerar då min sjuåringshjärna ett herrelöst spö, Greppar spöet trots tidigare missöden under kvällen, frikopplar spolen och snärtar iväg draget. AJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ hörs det från moffan och där sitter silveratomet i bakhuvet på honom, två av spetsarna hade grävt ned sig till krokböjen. Och nu gjorde det ont även på mig, Väl vid båtlänningen så var det stor mottagning där, först fick moffan och farsan en skrapa över att jag ramlade sjön men sen när de skulle ursäkta sig så sa de att jag varit i sjön en gång till under kvällen medans de tog en rök, enligt mormor och morsan så var det fel svar just då, både moffan och farsan fick sova i vedboden den natten. Vet inte hur det gick till men min lillasyster blev till den natten åtminstone hävdar morsan det, ja dessa päron. Draget i nacken opererades bort av bysmeden, men då sov jag.

Även jag har i vuxenålder fiskat med mina egna barn och ja äpplet faller väl inte så långt.

Har två egna illbattingar som jag har fiskat med, njae fiskat och fiskat jag har servat, de har kastat, dagens barn har ju en förkärlek för tekniska saker såsom mobil, mp3 och sånt. Fick för mig att vi skulle åka till min hemälv, Sagt och gjort på resan dit så fick min son höra vilka regler jag ville han skulle leva efter under våran fisketur. ELLER HUR alla som sett en kalv på sitt första grönbete kan ju föreställa sig en förstagluttare på upptäcksfärd. Mina så kallade regler glömdes nog bort så fort kepsen kom på plats. Dirigerade junior att ha respekt för vattnet i sina nya vadare ,vilka var på tok för stora men de funkade, min son är en son som är korsad med ett vattendjur, det blev jag varse när han kom simmades under mitt spö i det 11 gradiga vattnet, HEJ PAPPA jag kan ju simma sa han när gled med strömmen, en extremt svettig språngmarsch i vadare så är jag ikapp och får tag i hans kalufs drar han in mot land, vilket resulterar i en skitsur unge som tycker att jag skulle ha låtit honom få bada vidare nu när det var så varmt i solen. Upp till bilen, fick fram filten så han kunde värma sig vilket bara resulterade i att han ville bada mer. Nåja längst upp på sträckan vi kallar för stocken så är det ett bakvatten bakom stenpiren och där fick han väl bada tyckte jag. Jag kände mig någelunda trygg med att ha han där, efter att ha fiskat en stund så känner jag att jag måste kolla till honom, inget barn syns till, väntar några sekunder innan jag springer ut i vattnet och börjar leta, ser hans klädhög på marken och fullt med blöta spår runt, går runt ut på stenpiren ser en röd kalufs och ett gladd HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ vet du vad jag har hittat!

Nej inte en susning.

Kom till min kläder min son tar den korta vägen via vattnet och jag går runt bakvattnet, väl vid kläderna håller han fram 12 drag, kom på mig själv att skälla på honom om att jag inte lovat han att vara på utsidan stenarmen. Efter försoning så ser han lycklig ut där med sina nya drag och ett löfte att inte yppa ett ord om detta till sin mor/fru de sprack direkt vid hemkomsten med orden titta vad jag har hittat i forsen.

Min fru i falsett FORSEN?

Min Son lugn och saklig, pappa hemlis eller hur pappa. Fick nog fram mitt livs sämsta förklaring den eftermiddagen.

Mot alla odds så har jag och min son fiskat flera gånger tillsammans även efter den händelsen.

En annan gång så hade jag med mig mina båda ungar till en sjö och skulle fiska lite, grabben kunde ju sköta sig själv vid det här laget det enda tjogglet var ifall fisken satt kvar hela vägen in och skulle krokas av då kallades pappsen in, när vi åkte till sjön så satt båda illbattingarna och lekte mina sina mobiler, väl framme vid sjön så kände man ju att det var dags för regeldragning ,Stövlar på, keps på, myggmedel på, mobiler lämnas kvar i bilen, glasklara regler kan man tycka, dock inte för mina barn, grabben missade kepan och stövlarna och var blöt om fötterna innan jag ens fått linan genom spöringarna, dottern tyckte att det här med naturen sög hästpung det var ju mygg överallt, de började fiska grabben skötte sitt fast nu med stövlar, jänta satte sned på en sten och ville bara sitta där, DÅ händer det som jag menade då sa att mobilerna ska va kvar i bilen, en öppen ficka och en tjej som sitter obekvämt och ska rätta till jackan då GLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIDER telefonen ur jackfickan och ned i plurret, vad gör man då? Jo man bara tittar på telefonen som ligger där på botten till en början så lyser allt på telefonen sen slocknar den men tar man upp den? Nääääää då blir man ju blöt om handen och eventuellt jackan med och det går inte för sig, vad gör man då! Jo man skriker PAPPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA telefonen ligger på botten vad ska duuuuuuuuuuuuuuu göra, Jag ska inte göra nåt, du får väl ta upp telefonen.

Men då blir jag ju BLÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖT.

Ja är inte din telefon redan det då?

Jag ska skvallra för mamma att min telefon blev blöt.

Gör du det, men hur ska du göra det! Din telefon lär inte fungera efter badet.

Det tog en vecka att torka den och med nytt batteri så funkande den i 1,5 år till. Sen satte sig dottern ned och surade och surade ända till jag lyckades kroka en vrång gädda i 4 kg klassen och överlät spöet åt henne, den gäddan självdog av leda, så fort den skakade på sig så blev min dotter paralyserad och gjorde nada, även om man försökte få henne med på noterna så var det blockering.

Efter ett tag så fick vi in gäddan till stranden och jag skulle kroka lös den, Håller gäddan i vänster handen och tången i den högra, Då lyckas jag med bravaden att säga att nu är gäddan lös, BRAAAAAAAAAAAAAAAAAAA säger min dotter och jag känner ett ryck i högerkardan när vobblern försvinner från tången och i nästa ögonblick så svartnar det för ögonen på mig, en obeskrivlig smärta i mitt bakhuvud och jag knäar, tappar gäddskrället, vacklar till och faller rakt bakåt varpå krokarna verkligen får fäste och nu är det jag som får pallra mig till sjukan för ett smärre ingrepp.

Så visst ska man fiska med sina barn.

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se