Forumnyheter:

Vårt senaste kåseri: Kära vadarskor av  Joakim 'Hjortmyrs' Karlsson

Huvudmeny

Julematen.

Startat av Betis, december 14, 2008, 20:35:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Balswinger och 2 gäster tittar på detta ämne.

MADMOOSE

Kör upp den till 45 grader med rökflis. Sen slår jag in den i folie tills den har gått klart. Äppeljuice i folieform under. Sen om den gör nån nytta det vet i f..😉

Betis

Citat från: MADMOOSE skrivet december 22, 2022, 20:50:55Kör upp den till 45 grader med rökflis. Sen slår jag in den i folie tills den har gått klart. Äppeljuice i folieform under. Sen om den gör nån nytta det vet i f..😉
För sent nu, nästan klar. 66 grader. Men ser sanslöst fin ut.
Ska slå in den folie när den ska kallna. Å så griljering imorgon.
Varit i webern sedan innan 17....
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Citat från: Betis skrivet december 22, 2022, 21:21:28För sent nu, nästan klar. 66 grader. Men ser sanslöst fin ut.
Ska slå in den folie när den ska kallna. Å så griljering imorgon.
Varit i webern sedan innan 17....
Fick köra färdigt i ugnen. Den såg väldigt sympatisk ut. 8)
Nästa år ska jag köra galne älgens koncept fullt ut.
Då får det bli huvudskinkan.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

MADMOOSE

Citat från: Betis skrivet december 22, 2022, 23:37:16Fick köra färdigt i ugnen. Den såg väldigt sympatisk ut. 8)
Nästa år ska jag köra galne älgens koncept fullt ut.
Då får det bli huvudskinkan.

Gör för allt världen inte det. Helt på sen 10:00. Bara uppe i 67 grader 10 timmar senare. 😬😬

MADMOOSE

Citat från: MADMOOSE skrivet december 23, 2022, 20:21:17Gör för allt världen inte det. Helt på sen 10:00. Bara uppe i 67 grader 10 timmar senare. 😬😬

Å nu sjönk den fan till 66. Midvinternattens köld är hård...endast grillaren är vaken....

Betis

Citat från: MADMOOSE skrivet december 23, 2022, 20:33:11Å nu sjönk den fan till 66. Midvinternattens köld är hård...endast grillaren är vaken....
Trösta dig med att det blir väldigt mört, saftigt å fint om det tar lång tid...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

MADMOOSE

12 timmar senare.... Men nu så!!

Balswinger

Skippade julskinkan i år.
Gjorde fläsksida i stället.
Nu är den klar (och uppäten).
Sippar fridfullt på ett glas bordeaux när resten av ´familjen gått och lagt sig,  8)

Betis

Nu är julmaten i stort helt slut.
Möjligtvis 10 sillbitar kvar å 5cm skinka.
Å en skål kantarellstuvning jag ska göra om till svamppasta.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Frugan gör julköttbullar ala Boris Möller.
Betis står i pannrummet å eldar.
Då kommer frugan ut med en köttbulle för provsmakning.
Kärlek det.... :love:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

Citat från: Henka skrivet december 05, 2023, 18:22:47Tar man bort äggen för att göra det mer vegetariskt?  ;D  :sowhat:
Kan vara fjäsk för äggallergiker knaske :haum:  :haum: ??
Men viktigast, utan sågspånsbröd. :D
Jan Boris= min idol...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Citat från: Henka skrivet december 05, 2023, 18:22:47Tar man bort äggen för att göra det mer vegetariskt?  ;D  :sowhat:
Å andra sidan, om detta är Jan Boris syn på veganism så tycker jag den är synnerligen sympatisk... :love:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Skinkan.
Kör ni färdigkokt eller tillagar ni själva?
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: Betis skrivet Idag kl. 15:04:50Skinkan.
Kör ni färdigkokt eller tillagar ni själva?
I år ska jag testa sous vide.
Har oftast köpt färdig senaste åren och tyckt det varit helt ok (ibland)
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Balswinger

Citat från: Betis skrivet Idag kl. 15:04:50Skinkan.
Kör ni färdigkokt eller tillagar ni själva?

Skippar nog i år. Annars hade jag kokt den på Tore Wretmans vis. Urvattna 3 tim, byt vatten. Uppkok, skumma,
aromatisk bukett (det gröna från en purjolök, persiljestjälkar, lagerblad och timjan (kan smyga med någon vitlöksklyfta också)) plus en bit skivat  rökt fläsk.  Koka sakta med lock 2 tim, svalna utan lock. Griljera.
Blir saftig och mjäll, lagom salt och med en lätt pikant röksmak.  :lumber:

Betis

Citat från: Henka skrivet Idag kl. 15:06:52I år ska jag testa sous vide.
Har oftast köpt färdig senaste åren och tyckt det varit helt ok (ibland)
Det konstiga är att den otillagade oftast är upp till 30-40% dyrare.
Som andra eller tredje skinka har jag köpt färdigkokt nån gång.
Nog mest för att jag värnar om traditionen å vara uppe till sent natten innan julafton.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Citat från: Balswinger skrivet Idag kl. 15:58:50Skippar nog i år. Annars hade jag kokt den på Tore Wretmans vis. Urvattna 3 tim, byt vatten. Uppkok, skumma,
aromatisk bukett (det gröna från en purjolök, persiljestjälkar, lagerblad och timjan (kan smyga med någon vitlöksklyfta också)) plus en bit skivat  rökt fläsk.  Koka sakta med lock 2 tim, svalna utan lock. Griljera.
Blir saftig och mjäll, lagom salt och med en lätt pikant röksmak.  :lumber:
Saltar du in själv då?
För annars vet jag inte om man måste vattna ur den?
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Rökade en förra året, blev väldigt god.
Men det tog så jävla lång tid... :-\
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.