Forumnyheter:

Senaste artikel: Lär dig fota fiske! av Jonke

Huvudmeny

Efterlyses: Recept på en god sås (till fisk)

Startat av Thomas L, juni 19, 2007, 19:02:14

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Thomas L

Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

sebbe

As a reward, Baldrick, take a short holiday...did you enjoy it?

Thomas L

 :love:
Tack för den :D
Flera tack så jag kan sluta med Knorr och Blå Band pulversåser :-[
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Henka

Vill du ha en kall sås, som sitter jävligt fint till grillad fisk så testa som följer:

Jävligt mycket creme fraiche.
En hel del majonnäs.
Lite mer creme fraiche och majonnäs.
En redig klick bostongurka.
Lite dill och gräslök. Kanske nåt annat örtigt.

Slafsa ihop efter omdöme, örta på rejält och snåla inte med salt och peppar.  :love:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Magnus

\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"

Thomas L

Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Sarah

Creme Fraiche
Hackad röd lök
Röd kaviar i MÄNGDER
Salt
peppar

GOTT!  :yes:

Sarah

Det finns även nån sån där salladsdressingspulver på påse (3-pack) med vitlökssmak som är GRYM att ha som fiskssås bara man tar mindre och blandar ut i gräddfil..  :yes:
Den är dock bäst till rökt fisk!  :yeah:

Magnus

Citat från: Thomas L skrivet juni 19, 2007, 19:41:45
Jaf tror att denna tråd är för dig också :smulaimuchen: ;)

Är egentligen inte så jätteförtjust i kalla såser till fisk så därför köper jag hellre än lagar nåt.
Varma såser på fiskfond eller avkok på räkskal är annars finemang.  :D
\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"

Karin

Citat från: Magnus skrivet juni 19, 2007, 20:46:59
Är egentligen inte så jätteförtjust i kalla såser till fisk så därför köper jag hellre än lagar nåt.
Varma såser på fiskfond eller avkok på räkskal är annars finemang.  :D
Hummergräddsås  :love:

isak

#10
Kungen bland fisksåser  :smulaimuchen:





Citronsås

Ingredienser:
2dl Creme fraiche
1dl Grädde
1 Citron
1- 1½ Fiskbuljongtärning
1Msk smör
Saften från Citronen

Tvätta citronen, skala eller riv skalet och strimla det mycket fint.
Skalet skall användas i såsen senare så det bör inte vara alltför stora bitar, ju mindre desto bättre.

Koka citronstrimlorna 1minut i vatten, sila sedan bort vattnet.

Koka ihop Creme fraichen, grädden, buljongtärningen, smöret och citronstrimlorna i 2minuter.
Under denna tid skall även citronsaften tillsättas efter tycke och smak.
Men minst 1 - 2  teskedar.

Avred till lämplig tjocklek med idealmjöl.


Såsen serveras varm

Fredrik

Citat från: Magnus skrivet juni 19, 2007, 20:46:59
Är egentligen inte så jätteförtjust i kalla såser till fisk så därför köper jag hellre än lagar nåt.
Varma såser på fiskfond eller avkok på räkskal är annars finemang.  :D
Varm sås=till kokt fisk :smulaimuchen:
Nytt år nya utmaningar...


Magnus

\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"



Magnus

Citat från: Sarah skrivet juni 19, 2007, 22:09:08
Eller hur.. fisk till varmkokt sås..?  :tafrilla:

Du ska få dina fiskar varma iaf  >:( :smulaimuchen: :vissla:
\"Faan va full du ä farsan!\"
\"Tacka faan de för att ja e full, ha ju supe\"



Thomas L

Nya tider nya leder är min paroll inte SJs


Thomas L

Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Håkke

Pesto är grymt till lax. Bäst blir det om man täker en laxfile med pesto i sedan in i ugnen men det funkar att ha den som sidotillbehör med.

Thomas

Skålla och skala ett par mogna tomater, pilla bort allt slafs ur dem och hacka, koka 3dl feeetgrädde med lite creme fraiche, ös i tomaterna, fiskbuljong, lite dragon, citron eller vitt vin, drick ur resten av flaskan medan såsen kokar sig tjock, salt och peppar..
flottet som blir när du stekt fisken ( i smör) häller du i såsen..
Tänk bara på att "Du är vad du äter"

//Thomas

Thomas L

Creme fraiche,
lime pressad och rivet skal
färsk riven ingefära
:yeah:
Nya tider nya leder är min paroll inte SJs

Betis

#25
Här i finns en sås, funkar...

http://www.fiskelust.se/forum/index.php?topic=5283.0

Annars brukar ja ofta göra varianter på ovan nämda förslag.


Nä föresten här kommer ett mycket gott alternativ till stekt fisk.


Rommesås.

Stek öring , harr eller röding i smör.
ta upp fisken å slå i en duktig skvätt med vitt vin i pannan, smula ner en fiskbuljongtärning och i med en burk romme (norsk syrad grädde) eller om du råkar befinna dig i Sverige, ta en burk creme Fraiche.

Koka ihop, färdigt.... :yeah: :love: :flyguy:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

heika

Har en sås som passar kanon till laxfile' i ugn

finhacka 2 röd chilli'
finhacka 1 röd paprika
stek chilli'n och paprikan tills det mjuknat i smör
häll på en burk kokkosmjölk, riv lite lime' skal och pressa en halv lime' i såsen
he i en fiskbulljong tärning eller nån matsked fiskfond
låt det puttra 5 min

:yeah: :yeah: :yeah:

algdraparn

Citat från: heika skrivet februari 20, 2008, 00:23:55
Har en sås som passar kanon till laxfile' i ugn

finhacka 2 röd chilli'
finhacka 1 röd paprika
stek chilli'n och paprikan tills det mjuknat i smör
häll på en burk kokkosmjölk, riv lite lime' skal och pressa en halv lime' i såsen
he i en fiskbulljong tärning eller nån matsked fiskfond
låt det puttra 5 min

:yeah: :yeah: :yeah:
:o :o :o :o
Har du blivi laxfiskare Klarre lr är det bara bifångsterna du tillreder på detta sätt???
;D ;D ;D

heika

Citat från: algdraparn skrivet februari 20, 2008, 09:31:03
:o :o :o :o
Har du blivi laxfiskare Klarre lr är det bara bifångsterna du tillreder på detta sätt???
;D ;D ;D

Fiskar endel havsöring å då blir de nån lax då och då men det är enhands som gäller
inge waller tvåhands 8)

algdraparn

Citat från: heika skrivet februari 20, 2008, 09:58:04
Fiskar endel havsöring å då blir de nån lax då och då men det är enhands som gäller
inge waller tvåhands 8)

Helt rätt!  :looney:
Själv håller jag på att rationalisera bort mina 2-hands genom att bygga ihop ett par lite kraftigare 1 &1/2 handare!  8)

Plett

Ungefär en förpackning gräddfil
En tesked finhackad gul lök
En nypa fryst dill
En stor burk gröna ärtor
Liten skvätt citron

Rör ihop i en skål och servera till stekt fisk och potatis <3

Betis

Kollade på vad folk kollade på.
För helvete, en riktig vitvinssås för faan. :dunk: :doh:
Lr i nödfall å fält nån form av remuladvariant.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Flygande-jakob

Majonnäs. Det räcker väl? Ska man riktigt festa till det kan man blanda i bostongurka.

Betis

Citat från: Flygande-jakob skrivet maj 24, 2021, 22:27:10
Majonnäs. Det räcker väl? Ska man riktigt festa till det kan man blanda i bostongurka.
Ja?
Remouladsås.
Men påssås???!!! :doh:
Doppa pärerna i bocköl...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Flygande-jakob

Citat från: Betis skrivet maj 24, 2021, 23:04:36
Ja?
Remouladsås.
Men påssås???!!! :doh:
Doppa pärerna i bocköl...

Det finns nån norsk sås som en gubbe jag känner gör då och då.
Norsk matlagningskonst är ju normalt sett fruktansvärd men denna sås är helt otrolig! Han har bjudit på hälleflundra och den där såsen nån gång.
Måste kolla upp vad det var.
Det är ett slags smörbaserad historia, så mycket minns jag. Från Traena, han kommer därifrån.

Balswinger

Citat från: Flygande-jakob skrivet maj 25, 2021, 06:58:48
Det finns nån norsk sås som en gubbe jag känner gör då och då.
Norsk matlagningskonst är ju normalt sett fruktansvärd men denna sås är helt otrolig! Han har bjudit på hälleflundra och den där såsen nån gång.
Måste kolla upp vad det var.
Det är ett slags smörbaserad historia, så mycket minns jag. Från Traena, han kommer därifrån.

Sandefjordssmör? Verkar finnas i ett otal varianter men typ syrad och/eller osyrad grädde plus smör, eventuellt ngt grönt, ev. anjovis.

https://www.google.com/search?q=Sandefjordssm%C3%B6r&oq=Sandefjordssm%C3%B6r&aqs=chrome..69i57j0i19.8415j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Balswinger

En remouladsås kan vara helt rätt. Kan slängas ihop enkelt av majonäs, finhackad surkål och curry.  :yes:
Ta en god levande surkål, t. ex. Tistelvinds.  :hmm:

Flygande-jakob

Citat från: Balswinger skrivet maj 25, 2021, 09:13:43
Sandefjordssmör? Verkar finnas i ett otal varianter men typ syrad och/eller osyrad grädde plus smör, eventuellt ngt grönt, ev. anjovis.

https://www.google.com/search?q=Sandefjordssm%C3%B6r&oq=Sandefjordssm%C3%B6r&aqs=chrome..69i57j0i19.8415j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Det känns väldigt troligt att det är nån lokal variant på det.
Det är en rätt lång procedur att göra den vet jag. Och lite stolthet i tillverkningen. Som palt i Norrland ungefär  :hmm:

Betis

Vitvins-hollandaise är också väldigt gott. :yeah:
Bara ersätta vinägern lr citronen med ett bra vitt vin.
Å tänka på att en hollandaise ska vara tunnare än en bea.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Ismo