Forumnyheter:

Fiskelust foruminfo Här finns kortfattad och enkel information om vÃ¥rt forum.

Huvudmeny

Äppelskörd.

Startat av Betis, oktober 06, 2012, 17:49:03

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Betis

Precis hur mycket som helst, skulle köpt torgplats.
Just nu är det inköpt en Ica-kasse aluformar och mängder med muffinsformar.
Pajer å aNNAT BAK ÄR DET SOM GÄLLER IDAG.
Imorrn blir det mos och chutney.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Mos och äppeljuice blev det, sen när vi var i affärn å jaskulle köpa grejjer till chutmeyn så fick jag vetaatt äpplena va slut... :dunk: :dunk:
Några hänger där kvar på trädet, tror faan ja ska ha chutney :loopis:
Fast det är inte dåligt att förädla en hel tvättbalja med äpplen... :D :flyguy:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

västvis

Citat från: Betis skrivet oktober 08, 2012, 19:05:15
Mos och äppeljuice blev det, sen när vi var i affärn å jaskulle köpa grejjer till chutmeyn så fick jag vetaatt äpplena va slut... :dunk: :dunk:
Några hänger där kvar på trädet, tror faan ja ska ha chutney :loopis:
Fast det är inte dåligt att förädla en hel tvättbalja med äpplen... :D :flyguy:


        Det är bara att ta tag i de gamla ungdomssynderna Betis, ut och palla äpplen!    :hmm:

Betis

Nu håller de på å puttrar på spisen men chilin var sååååååååååååååååååååååå han där nere med horns stark :o :o
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Tryckte i en fem-sex äpplen för å få lite chunky bits men den var lika jävla stark ändå...... :o
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Ismo

Citat från: Betis skrivet oktober 11, 2012, 18:19:50
Nu håller de på å puttrar på spisen men chilin var sååååååååååååååååååååååå han där nere med horns stark :o :o

..vad är det för sörja du kokar? ..motgift mot konkelbär? :haum:

Betis

Citat från: ismo skrivet oktober 11, 2012, 19:52:47
..vad är det för sörja du kokar? ..motgift mot konkelbär? :haum:
Ja inte faan är det nån frälsning för hemorojderna precis... ;D
Äppel å tomatchutney.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

#7
Chutnyn slut, den blev nog kanske just lagom stark när den fått sätta till sig lite.
Dags för ny, de hade rea på äpplen på Algots i Mönsterås i helgen 5 spänn kilot för äpplena.
Äpplen, chili, vitlök, gul lök, ingefära, kanel, vitvinsvinäger, rörsocker, röd paprika. Har ja glömt nåt? Nä tror inte det. Ja är det höst och man har för många tomater går det nog å trycka i några såna med, men nu smakar tomaterna just ingenting så de hoppar jag.
Hälften av äpplena får koka med från början, andra hälften i slutet ,lite vettigt tärnade, bara precis så länge så de blir mjuka.

De här är så suveränt gott att man skulle kunna göra i partier å sälja...... 8)
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Loopis

Join the maffia

Thornydyke

Citat från: Betis skrivet februari 25, 2013, 13:40:51
Chutnyn slut, den blev nog kanske just lagom stark när den fått sätta till sig lite.
Dags för ny, de hade rea på äpplen på Algots i Mönsterås i helgen 5 spänn kilot för äpplena.
Äpplen, chili, vitlök, gul lök, ingefära, kanel, vitvinsvinäger, rörsocker, röd paprika. Har ja glömt nåt? Nä tror inte det. Ja är det höst och man har för många tomater går det nog å trycka i några såna med, men nu smakar tomaterna just ingenting så de hoppar jag.
Hälften av äpplena får koka med från början, andra hälften i slutet ,lite vettigt tärnade, bara precis så länge så de blir mjuka.

De här är så suveränt gott att man skulle kunna göra i partier å sälja...... 8)

Du har nog bra kundunderlag till hösten i Baltak....;)

Betis

I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Citat från: Thornydyke skrivet februari 25, 2013, 18:10:33
Du har nog bra kundunderlag till hösten i Baltak....;)
Där tänkte jag BJUDA på mat , inte sälja.... ;D
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Det tog ända tills ikväll innan den blev klar.
Nästan oätbart stark ikväll ;D men erfarenhetsmässigt vet jag att den brukar mildra till sig efter nån vecka.
Det är andra rundan äpplen som brukar ta upp en del av styrkan.
En halv msk curry i denna gång, inte dumt.
Förra gången blev det Habanero, denna vanlig spansk peppar.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Körde lite indisk roulette och testade en halv msk nu när den fått ett tag att stå till sig.
Jofaan!!! :yeah:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

västvis

Citat från: Betis skrivet mars 21, 2013, 17:32:21
Körde lite indisk roulette och testade en halv msk nu när den fått ett tag att stå till sig.
Jofaan!!! :yeah:


            ....risk för att det blir språnmarsch till dags!    :run:

Betis

Kommer bli stor även iår, då ska ja koncentrera mig på chutney, tror jag har äppelpajer kvar sen förra året i frysen....
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Flygande-jakob

Citat från: Betis skrivet augusti 11, 2013, 20:04:04
Kommer bli stor även iår, då ska ja koncentrera mig på chutney, tror jag har äppelpajer kvar sen förra året i frysen....

Får ni fin skördå Här ser det ynkligt ut med all frukt tycker jag. Klent och maskätet på de få som finns. Trädgårdslandet har inte gett mycket i år heller.

Ron

Varför inte....?  :booze:

Citat från: Systembolaget
Snabbkurs i calvadostillverkning

1. Frukten skördas i september-november. 2. Mognar i cirka sex veckor. 3. Krossas, pressas, lakas ur. 4. Jäsning och lagring av cider. 5. Destillation: enklare varianter i kolonnapparater, i Pays d'Auge dubbeldestillering i enkelpanna av samma pot still-typ som används för cognac och maltwhisky. 6. Lagring. 7. Blandning av olika kvaliteter och buteljering.


"A fishing pole is a stick with a hook at one end and a fool on the other."

Betis

Massvis med äpllen, men iår blir de min prio.
Chutney först , äppelkaga sen, faan vi har fortfarande kvar äppelkaka i frysen sen förra året....
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Idag ska de bli lite kokning... 8)
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Ismo

Citat från: Betis skrivet september 07, 2013, 10:32:59
Idag ska de bli lite kokning... 8)

Din "lille" hembrännare... :appa2:

Betis

#21
Nu står det på spisen å puttrar.
Lite känsligt det där med styrkan, hur stark är chilin, hur mycket ingefära tål det, hur färsk/stark är vitlöken?
Ersatte denna gång en del av rörsockret med honung, det gav en lite mildare/godare smak!! :yeah:
Det här går inte riktigt att göra enligt recept då det varierar med smaken på ingredienserna, får smakas fram.
En inte helt oväsentlig faktor är ju faktist äpplena, de är olika syrliga/söta.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Slutt, Mikko fick med sig sista burken hem.
Sååå, de är bara å koka nytt.... 8)
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Ny runda chutney kokad.
klen chili denna gång.
Men äpplena är sanslöst goda!!! :love:
Alla löven har trillat avv trädet men äpplena är helt perfekta!!
Som me allting man ska vänta tillräckligt länge... :liar:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

MADMOOSE

Citat från: Betis skrivet oktober 22, 2013, 20:44:43
Ny runda chutney kokad.
klen chili denna gång.
Men äpplena är sanslöst goda!!! :love:
Alla löven har trillat avv trädet men äpplena är helt perfekta!!
Som me allting man ska vänta tillräckligt länge... :liar:

Har du nått grund recept? Har ett träd med goda Ingrid Marie som man aldrig hinner käka upp.

Balswinger

Citat från: MADMOOSE skrivet oktober 22, 2013, 21:40:46
Har du nått grund recept? Har ett träd med goda Ingrid Marie som man aldrig hinner käka upp.

Musta! Ingrid Marie är en av de allra bästa. Drick som den är eller gör cider.  :hmm:

MADMOOSE

Citat från: Balswinger skrivet oktober 22, 2013, 22:12:45
Musta! Ingrid Marie är en av de allra bästa. Drick som den är eller gör cider.  :hmm:

Tack för tipset! Men det är bara ett litet träd och inte en äpplelund så ett par burkar chutney hade nog varit mer lagom till min skörd.  :)

Henka

Citat från: MADMOOSE skrivet oktober 23, 2013, 08:40:35
Tack för tipset! Men det är bara ett litet träd och inte en äpplelund så ett par burkar chutney hade nog varit mer lagom till min skörd.  :)

Du behöver ju inte bara ta de i toppen, utan böj dig lite extra långt och plocka upp lite fallfrukt ;D
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

MADMOOSE

Citat från: Henka skrivet oktober 23, 2013, 09:12:36
Du behöver ju inte bara ta de i toppen, utan böj dig lite extra långt och plocka upp lite fallfrukt ;D

Ja just ja, men vågar böja sig framåt igen utan att vara Baltak-orolig.... :-\

Ismo

Citat från: MADMOOSE skrivet oktober 23, 2013, 12:02:27
Ja just ja, men vågar böja sig framåt igen utan att vara Baltak-orolig.... :-\


Nådde nån upp ens?... :haum:

Betis

Citat från: MADMOOSE skrivet oktober 22, 2013, 21:40:46
Har du nått grund recept? Har ett träd med goda Ingrid Marie som man aldrig hinner käka upp.
Mängderna blir lite hipp som happ just för att styrkan/sötman i de olika ingredienserna varierar så mycket.
lite samma med storlekar på vitlökar, äpplen och gula lökar.
Igår blev det så här.(3 liter färdig chutney)
1 tioliters hink med äpplen
10 små gula lökar.
klyftorna från 1,5 vitlök (15-20 klyftor)
3 röda spansk peppar(blev trots det rätt klen så jag fick förbättra med torkade produkter, chilipeppar och Cayenne)
en rejäl bit färsk ingefära.
3 kanelstänger
2,5 dl äppelcidervinäger(börja lätt med en dl och fyll sedan under resans gång på tills du blir nöjd med syran)

1 dl rörsocker ,en halvpåse syltsocker o två dl honung(söta med söta saker som finns hemma ;D)Rörsocker och råsocker är gott sötningsmedel. Kattungar är också söta men förgyller ingen chutney... :nono:
1-2 msk rapsolja

Ok, skiva lök och hacka vitlök.
Finfördela chilin/spanska peppar(här rekommenderas att man börjar med lite och fyller på efterhand)
Fräs i oljan.
Skala, kärna ur och skär ned hälften av äppllena i små bitar och släng i grytan.
På med ett halv kilo socker ,riven ingefära och vinäger.
Koka tills alla äpplena är helt mosade, smaka av och då ska det liksom vara lite för mycket av allting.
För starkt, för sött, för surt...
Skala, kärna ur och skär den andra halvan av äpplena i lika stora bitar, förslagsvis i en gånger en cm.
I med dom och koka någon minut bara, max fem.
Då får man de här Chunky Bits som är så attraktivt i en Chutney.
Låt stå en vecka, då om man hittat rätt i smakerna bör dessa bitar tagit till sig det extra av allting och chutneyn smakar perfekt.
Bryr man sig inte om att ha lite fasta bitar i så kan man krydda upp så chutneyn blir ungefär som man vill ha den direkt i grytan.
Då skickar man i alla äpplena direkt.
Jag skriver ungefär för det kan lika gärna tama till sig som den blir stark som han där nere med horn när den får stå till sig.

Det är just detta som gör att det är helt omöjligt egentligen att skriva ett recept som blir bra för alla ingredienser varierar så mycket i styrka och smak.

Viktigare då att poängtera vad en chutney bör innehålla för smaker och där ska det vara sött och starkt.
Chili, vitlök, lök, ingefära och kanel. Ingefära kan fjonga till det rejält!!! :o :love: :flyguy:
Man kan göra chutney på tomater, plommon, äpplen, krusbär eller varför inte mango.

Kör på bara :D, åt helvete blir det aldrig, bara något annorlunda... :nudge:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

MADMOOSE

Tack å bock för din uttömmande beskrivning av denna ädla konst. Och tack för fotnoten om kattungen kunde ju lätt blivit lite dämpad stämning runt söndagsmiddagen annars.... Pappa har du sett Murre..??

Henka



Citat från: MADMOOSE skrivet oktober 23, 2013, 14:05:51
Tack å bock för din uttömmande beskrivning av denna ädla konst. Och tack för fotnoten om kattungen kunde ju lätt blivit lite dämpad stämning runt söndagsmiddagen annars.... Pappa har du sett Murre..??

Murre murrikka låter väl lite gulligt? :love:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

MADMOOSE


Betis

Vågar jag deklarera att gårdagens Chutney återigen blev en hit...? 8)
Trots att jag igår ansåg den som en av de mer färglösa smakade den idag nog bättre än någon annan gjort förut...

Så man ska inte vara för snabb att döma ut.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Ismo

Citat från: Betis skrivet oktober 23, 2013, 21:55:12
Vågar jag deklarera att gårdagens Chutney återigen blev en hit...? 8)
Trots att jag igår ansåg den som en av de mer färglösa smakade den idag nog bättre än någon annan gjort förut...

Så man ska inte vara för snabb att döma ut.


Allt som får en viss % är en hit! 8)

Betis

En sån här puttrar på spisen nu.... 8)
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Balswinger

Tänkte just lägga ut min korgpress och äppelkross på försäljning.
Men det är väl kanske inte ni intresserade av.
Tänkte typ halva inköpspriset.
Engelsk korgpress 36 liter.
Italiensk fruktkross kapacitet 1500 kg timmen.

Betis

Vurfur???
Sågat ned träden?
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Balswinger

Citat från: Betis skrivet oktober 08, 2022, 22:01:48
Vurfur???
Sågat ned träden?

Tänker fortsätta med cidertillverkningen.
Men kommer lämna till  mustning.
Har inget bra utrymme att hålla till på för kross och  mustning.
Blir lite kladdigt att till på gräsmattan.  :lumber:

Betis

Citat från: Balswinger skrivet oktober 08, 2022, 22:37:08
Tänker fortsätta med cidertillverkningen.
Men kommer lämna till  mustning.
Har inget bra utrymme att hålla till på för kross och  mustning.
Blir lite kladdigt att till på gräsmattan.  :lumber:
Jag har en kompis som har kross å press som jag kan bruka vid intresse.
Men tack för erbjudandet, funderingarna har nog funnits.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Vi gjorde kyckling-tacos idag. Chutneyn passade ypperligt till!!! :D
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Balswinger

Sålde kross och press i dag!
Lite sorgligt.    :(
Det blev inte roligare av att en häftig betalkortsräkning dök upp som förhindrade att köpesumman kunde slussas/smusslas vidare till fiskekontot.  :liar: