Forumnyheter:

Senaste artikel: Lär dig fota fiske! av Jonke

Huvudmeny

Olja skärbrädor.

Startat av Betis, februari 07, 2010, 13:53:32

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Pekka

Citat från: Betis skrivet mars 19, 2013, 16:41:20
Jag har bara kört parafinolja, men kan tänka mig att en vaxinblandning hjälper till.
Så även jag har funderat i banorna, vem hinner först? :D
Jag har alla fall planerat att vaxa bänkskivorna till helgen  :D
Snyggt blir det i alla fall  :D
.....sedan blir det golven lite senare  ;)
Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse

Betis

Citat från: Betis skrivet februari 19, 2011, 13:11:59
Idag gick brandlarmet... :zero:
Nu har jag oljat en brun skärbräda.
200 grader är för mycket, särskilt om man glömmer bort. :zero:
Varför lära sig av sina misstag? ??? :sleepy:
Idag tjöt brandlarmet igen.... ::) :gasp: :dunk:
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Skåne har den i särklass brunaste tungan på jobbet, jag har den brunaste skärbrädan hemma...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Ismo

Varför försöker du steka/grilla skärbrädan? .. :haum:

pehea

Helt rätt att tänka på skärbrädorna, en underskattad smittorisk i kök. (Liksom handukar, trasor, bänkar, du själv och knivar)

Ha flera skärbrädor, då kan du ta en ny/ren om du inte hinner diska under stressig matlagning.
Om du gillar träskärbrädor, välj bok. den innehåller nån kåda som är milt antiseptisk.
Diska gärna plastskärbrädor i maskin, 60 grader är varmare än vad de flesta tycker är komfortabelt att handdiska i (prova gärna!)
Släng repiga och missfärgade skärbrädor och köp nya då och då, reporna gör dom svårdiskade.
Lite då och då: underhållssanera med kokande vatten t.ex. från vattenkokaren.
Old style: klorin och varmvattenbad. Jag använder inte den metoden hemma då jag ogillar "onödiga" kemikalier.

Dom som jobbar med disk o rengöring professionellt brukar tala om tid, temperatur, kem och mekanik. Minskar du någon av faktorerna får du öka någon annan för samma resultat.

Vattentemperaturer vid diskning skall gärna vara stigande:
Sköljning under 37, annars koagulerar proteinerna och sätter sig hårdare.
Diskning runt 60, löser fett och dödar många bakterier.
Sköljning riktigt varmt, gärna 90 om det är möjligt (t.ex. i en restaurangdiskmaskin).

Oj vad präktigt det blev, matlagning skall ju var kul...

Torneus

Glöm inte att salt är ett gammalt klassisk medel.
Snart är det midsommar, då vänder det

Betis

Citat från: ismo skrivet september 11, 2013, 18:37:41
Varför försöker du steka/grilla skärbrädan? .. :haum:
Värmen dödar.......
Och torkar.
Brukar köra peheas recept, diska av i först kallt vatten, sedan varm vatten, salt, torkning i varm ugn (det är här demensen brukar komma in) och sedan avsluta med en inoljning av den varma skärbrädan.
Parafinolja då som inte härsknar eller smakar nåt.

Bok är de gjorda av och allt som oftast inhandlade på IKEA för det låga prisets skull. Så fort de spricker kastas de.
Sedan har jag några lite finare ekbrädor, nån kubbräda och nån i al som bara är vacker och används mer som uppläggningsbricka.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.