Forumnyheter:

Vårt senaste flugmönster: Zonker, steg för steg av Jonas 'Strömmen' Hällgren

Huvudmeny

Vilka kommer gå boom i år?

Startat av rifle, maj 28, 2009, 11:18:12

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

rifle

Redan vid midsommar var det 20 grader i älvarna här  :rolleye:
What time is it? It´s time to rock not yet!

Betis

Citat från: rifle skrivet augusti 02, 2022, 22:10:07
Redan vid midsommar var det 20 grader i älvarna här  :rolleye:
Men sedan måste det väl sjunkit?
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: rifle skrivet augusti 02, 2022, 22:10:07
Redan vid midsommar var det 20 grader i älvarna här  :rolleye:
Här stänger de redan på 18 :(
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

Citat från: Henka skrivet augusti 03, 2022, 09:58:54
Här stänger de redan på 18 :(
Klokt. Om man ska klara å sätta tillbaks fisk.
Dåligt med vatten i Em.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 10:03:29
Klokt. Om man ska klara å sätta tillbaks fisk.
Dåligt med vatten i Em.

Jo, det ligger helt klart något i det, men jag är en smula skeptisk till just 18. Jag tycker det känns lågt här, men fullt rimligt på de flesta andra ställen.
Normaltempen i älven är runt 20, så jag skulle tro att 20 vore en bra gräns.
Sen vet jag att det inte finns nån vetenskaplig tyngd i upplevelsen att fisket ofta är som bäst upp till runt 20, och med ökad temperatur så blir det klart sämre...
- Vilket jag tolkar som att fisken är "pigg" uppåt 20 och sen börjar matta av... Men det kanske å andra sidan är att de börjar bli stressade, och när det ökat
ytterligare så blir stessen så stor att de inte alls hugger.
:haum:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

Det har med syrehalten i vattnet å göra. Egentligen ligger brytpunkten runt 16 grader. Där vänder det å fisken börjar "spara" på syrgasen. Det vill säga bla äter mindre för att de livsviktiga funktionerna ska få mer.
En svår ekvation för fisken å få ihop då den är växelvarm. Kallt vatten, hög syrgashalt i vattnet men svårare för fisken att förbränna. Varmt vatten lägre syrgashalt att förbränna med.

Låga syrgashalter gör att fisken vid ansträngning lättare drar på sig mjölksyra och även får svårare å göra sig av med den.

En anadrom fisk använder sig i huvudsak av uppbyggt fett.

I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Pratar här mest om laxartad fisk. Andra grupper å arter har andra " trivseltemperaturer".
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 10:34:43
Det har med syrehalten i vattnet å göra. Egentligen ligger brytpunkten runt 16 grader. Där vänder det å fisken börjar "spara" på syrgasen. Det vill säga bla äter mindre för att de livsviktiga funktionerna ska få mer.
En svår ekvation för fisken å få ihop då den är växelvarm. Kallt vatten, hög syrgashalt i vattnet men svårare för fisken att förbränna. Varmt vatten lägre syrgashalt att förbränna med.

Låga syrgashalter gör att fisken vid ansträngning lättare drar på sig mjölksyra och även får svårare å göra sig av med den.

En anadrom fisk använder sig i huvudsak av uppbyggt fett.



Det har du säkert rätt i, men min fundering är hur generella dessa16 grader är, jag kan tänka mig att det är skillnader mellan olika bestånd, fast så kanske det inte alls är? :haum:

Det jag menar är att laxen i en glaciärälv borde kunna vara mycket mer värmekänslig än vad laxen är i en grund, bred och som regel riktigt varm skogsälv.
Samtidigt så kanske klarälvens laxar inte haft tillräcklig tid på sig för att anpassa sig till den påverkan som flottledsrensning och vattenkraft har på älvens egenskaper.
Ur ett evolutionsperspektiv så är ju ett par hundra år ganska futtigt, även om det är många generationer...
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Variationer finns. Men ingen laxartad är anpassad till att göra kraftiga fysiska ansträngningar i 18 grader å över.
Varje gång vi fiskare drillar en fisk tills den är trött har den blivit trött för att den är full av mjölksyra.
Det tar lång tid för den att bli av med den och halterna brukar även öka långt efter själva ansträngningen.

Till skillnad då mot jämnvarma djur.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Ett stort skäl till att lax stänger av sitt matintag när den ska lekvandra. Den ska helt enkelt klara av rent syrgasmässigt att forcera vattenfall å forsar utan att matsmältningen ska stjäla massa syre.
Jobbigare å lekvandra än å äta ute i havet.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 11:02:19
Variationer finns. Men ingen laxartad är anpassad till att göra kraftiga fysiska ansträngningar i 18 grader å över.
Varje gång vi fiskare drillar en fisk tills den är trött har den blivit trött för att den är full av mjölksyra.
Det tar lång tid för den att bli av med den och halterna brukar även öka långt efter själva ansträngningen.

Till skillnad då mot jämnvarma djur.

Fast i en älv som normalt är varm, så borde de ju rimligen ha anpassat sig till att vandra långt, vilket torde vara en stundtals ganska brutal utmaning i de långa forsar som förr fanns i älven.

För att förtydliga; jag säger inte att du har fel, bara att jag inte är helt säker på att du har helt rätt ;)
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

#712
Handlar nog inte om vad jag tycker utan det är rätt erkänd kunskap.
Sen vet jag inte om vi är överdrivet oense.
Mer än om 2 grader då.Vilket kan vara viktiga grader.
Vänd på det, hur mycket fisk i Klarälven är idag vild?
Är inte det mesta odlat?
Å kan det då inte blivit en omvänd "anpassning"?
I fiskodling tillsätter man syrgas just för överlevnad i syrefattig miljö.....
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Betis

Å under vandring bestämmer fisken själv vilken ansträngning den ska göra å hur länge den ska vila efter det.
När den sitter i änden på en tafs blir det annorlunda.
Då kämpar den för sitt liv.
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Henka

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 11:39:39
Handlar nog inte om vad jag tycker utan det är rätt erkänd kunskap.
Sen vet jag inte om vi är överdrivet oense.
Mer än om 2 grader då.Vilket kan vara viktiga grader.
Vänd på det, hur mycket fisk i Klarälven är idag vild?
Är inte det mesta odlat?
Å kan det då inte blivit en omvänd "anpassning"?
I fiskodling tillsätter man syrgas just för överlevnad i syrefattig miljö.....

Jag uppskattar genom snabb läsning av statistiken att det är ca 90% vild, och således 10% odlad.
Hade det bara varit odlad så hade inga gränser behövts alls, det är ju kompensationsutsättning som är gjord för att fiskas upp och slås ihjäl.
Det är för att skydda den vilda fisken som gränserna finns och såklart bör finnas.

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 11:43:13
Å under vandring bestämmer fisken själv vilken ansträngning den ska göra å hur länge den ska vila efter det.
När den sitter i änden på en tafs blir det annorlunda.
Då kämpar den för sitt liv.
Jo, det är helt klart en skillnad förstås :hmm:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

Kul å prata om något annat än Bocköl å Kir ...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.

Flygande-jakob

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 12:00:08
Kul å prata om något annat än Bocköl å Kir ...

Vad fan säger du karlslok?  >:(

rifle

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 07:43:10
Men sedan måste det väl sjunkit?

Ja men tyvärr så brukar det var segt lång tid efter värme.
What time is it? It´s time to rock not yet!

Henka

Citat från: Betis skrivet augusti 03, 2022, 12:00:08
Kul å prata om något annat än Bocköl å Kir ...
Vad har laxen för trivseltemperatur på bocköl? :haum:
Bilder att minnas :)
2014   2010
2013   2009
2012   2008
2011   2007

Betis

Citat från: Henka skrivet augusti 03, 2022, 22:37:45
Vad har laxen för trivseltemperatur på bocköl? :haum:
Får du nog fråga Jakob om, han som är expert på det...
I am the real one.
No fucking Spanish substitut.