Författare Ämne: Norrbaggens lax  (läst 1076 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Norrbaggen

  • Gäst
Norrbaggens lax
« skrivet: februari 03, 2011, 23:18:30 »
Såhär gjorde jag den, faktisk bästa gravlax jag gjord.  :-[
Denna gjorde jag på dom besta bitarna från en 7kg Orklalax från juni 2010
 
Norrbaggens Gravlax

Förrätt: 14 personer, huvedrätt: 6-8 personer?
Förberedning: 30 minuter Ytterligare tid: 4 dygn i kylskåpet.

Ingredienser:
2 kg färsk laxfilet (hälst i två bitar från motståande fileter).
4 msk Akevit evt Pernod
90 gram brunt socker  (brunt socker gjör en vacker röd färg på laxen)
75 gram salt (gärna halva mängd av grovt kvarn salt)
2 msk Karve (hel) (sådan man har i surkål)
3 msk frisk riven ingefär
12 stk krossade enerbär
2 tsk grovmalen peppar
1 stor bunt dill + skärm dill
(endast frisk dill på sommarn när dill med smak och aroma är att skaffa)
kruk-dill på vintern är lika smaklöst som avklipt gräs.

Alternativ dill vinterstid:  2 packet frusen dill + 1 påse torkat dill.  

Gravlax sås:
0,5 dl stärk senap
1 msk socker
1 msk honung
1 msk ljus vinäger
1 dl neutral olja (soya)
3 msk hackad dill
3 krossade enerbär
salt och peppar

Beskrivning:
torka av fisken med hushålls papper. Ha på brännvinet på köttsidorna (ej skinnet) fördela det jamt på hela ytan. Blanda torra krydder i en plastpåse salt, socker, grovmalen peppar och karve. Strö på lite av blandningen på ett fat med lite höga kantar, strö på lite dill. Lägg den första filén på fatet med skinnet nedåt. Strö 1/3 av kryddblandningen och halva mängd ingefär och enerbär + 2/3 av dillen på filén. Lägg andra filén på tallrik med skinnsidan ned, stö på som ovan 1/3 av kryddblandingen + andra halvan ingefär och enerbär. Lägg på et matpapper och pressa kryddorna lite fast til ytan (så det fastnar).  Ta bort papper, och lägg filén ovan på den andra med skinnsidan uppåt.  Stö på resterande kryddblanding och dill.  Teck til med plastfole, sätt i kylskåpet.  Husk att vända på filéarna två gånger i dygnet.  Efter 4 dygn är det klart.  Kom ihåg at brunt socker ger en härlig färg på laxen.

Gravlax sås:
Blanda senap, socker, honung, vinäger + lite salt
Vispa försiktigt inn oljan (tunn stråle)
Rör inn dill, och enerbär.
Smaka til med salt och peppar.

Vin:
Jag är inga vinkännare, men en Chardonay tycker jag passar brukbart.

« Senast ändrad: februari 03, 2011, 23:22:40 av Norrbaggen »

Utloggad Olavi

  • Antal inlägg: 1 447
SV: Norrbaggens lax
« Svar #1 skrivet: februari 04, 2011, 09:06:06 »
Tack, detta ska sparas.
...cause I´m a man of wealth and taste..