Flugbindning> Mönster> Laxflugor> Klassiska>The Namsen

Börja binda klassiker: The Namsen
Klassiska laxflugor är ofta komplexa mönster med många moment och mycket material att hålla reda på. Detta är nog en av anledningarna till att många drar sig för att prova på att binda dessa fantastiska hantverk. Jag tänkte därför genom ett par steg-för-steg beskrivningar försöka locka in fler att börja binda. Det första mönstret är ett väldigt bra mönster att börja med. Det innehåller inget floss, vare sig i tag eller kropp, inget kroppshackel och bara en vinge och ingen topping. Ett ganska lagom svårt första val, men som ändå är en vacker och färgglad komposition. Mönstret finns i Francis Francis bok ” A book on Angling”, från mitten av 1800-talet, och har fått namn efter en berömd norsk laxälv.


Mönstret är som följer (material inom parentes är vad man kan använda som substitut):

Tag: fin oval silvertinsel
Stjärt: Topping, Ibis(gås, grå Jako eller hackel fibrer) och Teal
Ribb: flat silvertinsel
Kropp: sälhår (SLF) i lika delar: gul, orange, claret och ljusblå
Fronthackel: svart
Vinge: gul.grön, röd och blå svan (kalkon), brunmelerad kalkon, Bustard (brunmelerad kalkon) och Bittern (Florican, Påfågel vinge)
Huvud: svart

Vi använder en vanlig laxkrok i enkelt utförande. Kroken på bilden är en Partridge Bartleet 1/0. Även om det inte behövs, då vi inte jobbar med ljust floss eller liknande, använder jag en ljus bindtråd till allt utom vingen. Det syns lite bättre än en svart tråd skulle göra. Om man jobbar med floss till t ex tagen, bör man använda en ljus tråd, då en svart tråd ger ett dunklare och mindre glänsande reslutat. Fäst in tråden i jämnhöjd med krokspetsen.

Tag en bit oval silver tinsel. Fäst in den på skaftets undersida och bind fast det utmed skaftet till ihöjd med hullingen. Linda sedan tråden tillbaka till infästningen, i jämna varv.

 
 
Linda nu tinseln i täta varv, hela vägen upp till där vi fäste in den. Bind fast änden på krokens under sida och klipp av.
 
Nu till stjärten. Välj ut en topping som räcker något bakom krokböjen. Det är svårt att i text beskriva hur rätt fjäder ser ut, men titta på andra laxflugor och försök få en blick för rätt proportioner och kom ihåg att stjärtens längd och höjd avgör vingens utseende och därmed intrycket av hela flugan. När du hittat rätt fjäder, platta till stammen där du skall binda in den och bind fast på den på skaftets ovansida, precis framför tagen.   Till veiling, det som täcker stjärten, skall vi använda teal och ibis. Jag byter ut ibisen mot röda hönssaddelfibrer eller fibrer från Grå Jakons stjärtfjädrar. Tag några fibrer av varje och fäst in ovanpå stjärten, så att de räcker ungefär halvvägs upp på stjärten.
 
Eftersom vi inte ska ha en flosskropp eller tinselkropp, behöver vi inte vara så noga med att göra en perfekt inbindning av stjärten. Kroppen skall ju dubbas och då kan man täcka upp eventuella ojämnheter. Fäst in en bit flat silvertinsel på krokens undersida som ribbing och klipp av ändarna på stjärten.  

Kroppen skall göras av 4 färger sälhår. Om man inte får tag på den äkta varan, fungerar SLF eller Baby Goat också bra. Kroppen skall egentligen bestå av 4 lika stora delar, men flugan blir snyggare om man gör varje sektion något längre än den innan. Dubba in den ordning de står uppräknade i mönstebeskrivningen.

Kom ihåg att spara plats för fronthackel och vinge.


Diskutera stegförstegbeskrivningen av The Namsen i vårt forum

 

Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se