Flugbindning> Mönster> Laxflugor> Moderna> Blue Charm

Den här flugan var det vinnande bidraget i vår flugbindartävling i december -06 och är bunden av Olavi


Blue charm:

Tag: holografiskt silvertinsel.
Tip: Gul floss
Stjärt: Guldfasan crest
Butt: Svart struts.
Kropp: Svart floss
Rib: Silver
Vinge: Mallard med en strimma teal överst
Kinder: Djungeltupp
Hackel: Ett knippe blå marabou-fibrer

Blue Charm är fiskebroder Peter ”Sladjan” Landergrens favoritmönster för det norska laxfisket och verkar fungera under de flesta förhållanden. Fiskebroder Ingmar ”Pingo” Eriksson har introducerat idén med marabou som hackel på laxflugorna. Flugan ovan är en kombination av båda.

Idén med marabou som hackel bygger på att skapa liv i flugan även om det är slak ström. Typiskt är att flugan blir hängande livlös rakt nerströms om man har en skarp strömkant på insidan. Med marabou är det svårt att undgå liv i flugan hur slak strömmen än är. Om rörelsen sedan spelar någon roll vet jag inte, men åtskilliga laxar huggit på en hängande marabouhacklad fluga. Maraboufjädrarna verkar åtminstone inte avskräcka laxen från att ta.

Lustigt nog har marabouhacklade flugor fungerat bra även i hårdare strömpartier, trots att materialet på grund av sin mjukhet kanske ligger platt mot kroppen. Samma effekt kan man uppnå med långa hägerhackel på flugan, men marabou är ett intressant alternativ eftersom det är billigt samtidigt som det är väldigt lätt och snabbt gjort att fästa in ett knippe fibrer som hackel.

 

Diskutera Blue Charm i vårt forum

Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se