Flugbindning>Mönster>Laxflugor> Zonker av Jonas 'Strömmen' Hällgren,
efter idé av Micke Lindström

 
Jag börjar med att dra en medium tubslang med en tång och trär sen på ett 6 mm tungstensrör på den smala delen av slangen. Fixera röret med vit bindtråd och stryk superlim på ca 3 cm av tråden som lindas på röret där den får torka för att få dubbingen att fästa ordentligt.
  Blanda lika delar Lite-Brite gold med Salmo Supreme dub i färgen Pheasant Crest gold och gör i ordning en vaxad spinningögla, tänk på att inte tvinna trådarna för mycket för då kommer dubbingen att bygga för mycket ovanpå röret.

 

 

Börja linda den dubbade öglan bakåt från rörets framkant så att röret täcks och vänd sen tillbaka och avsluta på den smala delen av plasttuben. Sen drar jag dubbingen snett nedåt och bakåt med en pincher, som är en liten nål försedd med hullingar, och borstar sist av allt igenom kroppen med en tandborste tills jag är nöjd med volymen och formen.   Bind in en undervinge av Hot Orange Isbjörn som utgör ca halva längden av den färdiga flugans längd, kom ihåg att sätta en droppe lack i mitten av rotändarna på hårbunten innan den binds in, då blir alla dyra strån kvar i ett skarpt läge, dvs vid dåliga underhandskast.

 

 
Nu byter jag till svart bindtråd och det är nu dags för det första hacklet som jag väljer ut från en svartfärgad nacke av ringneckfasan, dubblera hacklet och bind in som vanligt, trimma bort dom strån som hamnar uppe på hårvingen.
  Nu är det dags att skära ut en taperad zonkerstrimla med skalpell för att sedan fintrimma den med vass sax.

 

 
På den här flugan använder jag en skinnbit från polarräv som har ganska långa hårstrån och väldigt tunt skinn. det tunna skinnet gör att inbindningen blir nätt och lätt att gömma i ett senare skede. Klipp bort hårstråna där du binder in vingen, på så sätt ligger bara själva skinnet an mot tuben och då bygger "skinnskallen" mindre. Klipp bort överflödigt skinn och stryk superlim på ca 2 cm av bindtråden som sedan lindas hårt över inbindningsstället för att säkra skinnremsan mot tuben. Låt torka.
  Här binder jag in några strån Gliss`N Glow Dark Gold som rygg, vill man så går det ju finfint med påfågel också

 

 
leta rätt på ett fluffigt hackel med tunna hackelstrån från Ringneckskinnet, dom sitter på sidan bredvid vingarna och bind in det dubblerat framför vingen och vips så är inbindningstället för skinnet borttrollat.
  Vill man så är det nu dags att binda in sidor av odlad Djungeltupp och efter det återstår bara avslutningen, 2 cm av bindtråden blir superlimmad och lindas för att forma ett litet snyggt huvud. Klipp av bindtråden och var noga med att trycka in det sista av tråden så att den inte sticker ut när superlimmet torkat, inte snyggt. Skär bort plasten som sticker ut med skalpellen och lacka tre ggr med en tunn lack.

 

Klart & betalt!!

 

 

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se