Flugfiske> Artiklar> Ögla av krympslang
Henka Ohlsson 08-03-10

Det finns många olika sätt att göra öglor på sina fluglinor. Jag är en ivrig förespråkare av den klassiska kärringknuten", men på senare år har jag även fått upp ögonen för krympslangsöglor. Jag tänkte här kort redogöra för hur man tillverkar en ögla med hjälp av krympslang.

 

Du behöver:

  • En lina (att göra ögla på)
  • En bit krympslang, här har jag valt krympslang med diameter 1,6mm till en #7-lina. Till tyngre linor kan tjockare slang behövas. Det ska vara ganska "trångt" i krympslangen, annars finns risk att linan inte kläms ihop ordentligt.
  • En tändare.

 

Trä först fluglinan genom krympslangsbiten. Trä sedan tillbaks spetsen in i krympslangen. Se till att du har en ögla som är något mindre än den du faktiskt vill ha, eftersom du inte kan värma allra längst fram. Ta även till lite marginal i bakänden av öglan för att inte riskera att värma sönder linan, eller få en stump som inte smält ihop ordentligt.

 

Värm försiktigt så att krympslangen drar ihop sig ordentligt. Hjälp också till genom att försiktigt "dutta" (klämma till) linan med fingrarna - se upp så du inte bränner dig, eller eldar upp huset!

Jag har sett att andra använder sig av stearinljus istället för tändare. Det borde vara bra då det lämnar båda händerna fria.

 

Till sist så är öglan klar. På just detta exemplar fick jag en liten stump längst bak som inte smält ihop ordentligt med övriga linan - så längen som den inte sticker ut eller riskerar att fastna i spöringarna så brukar jag låta dem vara - om den sticker ut mer så är det mer än ett skönhets fel, och då får man göra om sin ögla.

 

Med samson-metoden kom jag idag fram till att öglan åtminstone håller för 5 kgs belastning - vilket torde räcka i de flesta lägen.

Vad har då dessa öglor för svagheter? Jag är inte helt frälst, jag tycker dels att det är lätt att linan blir spröd och skör om man råkar värma för mycket. Då spricker lätt coatingen och man får en (vad jag tror) förödande gångjärnseffekt på sin lina.

Sen är jag också lite tveksam till krympslangsöglornas hållbarhet över tid

 

Diskutera artikeln "Ögla av krympslang" i vårt forum

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se