Flugfiske> Artiklar> Knutar för upphängare
Mats 'Mitcho' Timber

Hur jag knyter på mina nymfer

Jag tar en bit tafsmaterial ca 15cm den lägger jag mot tafsen ca 3-4dm från tafsspetsen för att göra en kirurgknut. Vart jag knyter in den på tafsen avgör hur långt upp upphängaren kommer att sitta i förhållande till tafsspetsen och den andra nymfen.
Jag låter så mycket som möjligt av biten sticka ut i riktning mot tafsspetsen. Längden på den kommer att avgöra hur långt ifrån varandra nymferna kommer att sitta och i viss mån djupet flugorna fiskar på i förhållande till varandra och botten.

Gör en vanlig kirurgknut, tänk på längderna och att ha den längre biten av snutten pekande i riktning mot tafsspetsen. Det går också att vända på det hela och låta tafsen vara den kortare biten och skarvnings biten den längre, det är i princip samma sak bara att man knyter in snutten längre ner och låter den vara längre (3-4dm) och tafsdelen kortare (ca 15cm). Längden på linorna ska räcka till att knyta på nymferna också.


Dra åt knuten, den lilla biten som pekar i riktning mot fluglinan klipper jag sedan bort.

Sen är det bara att knyta på nymferna. Jag sätter den tyngsta nymfen längst fram närmast fluglinan. Jag föredrar att knyta så att den främre nymfen sitter på den bit som sticker ut från tafsens normala dragning. Gör man blodknuten kommer den biten att sticka ut 90 grader från tafsen. Lite krångligare att knyta med blodknuten, men snyggare och man får möjligheten att använda den påknutna biten både till upphängare och ändfluga, utan att det går åt så mycket av själva tafsen. Tafsen kan göras av ett par meter heldragen nylon eller flourcarbon det blir billigare än att köpa taperade tafsar.


Klart för fiske.

Man kan sammanfatta det som, linorna där nymferna ska sitta ska vara åt samma håll innan man slår kirurgknuten. Man kan också använda blodknuten, då behöver man inte ta hänsyn till vilket håll linorna pekar åt, gör dem bara tillräckligt långa. Tyngsta nymfen närmast fluglinan.

Mats Timber

 

Diskutera artikeln "Knutar för upphängare" i vårt forum

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se