Flugfiske> Kåserier> Magnus>Min väg till laxfisket. Del1

Min väg till laxfisket. Del1

Jag har under en tid lobbat hos hustrun att när jag blir 40 och barnen börjar bli lite mer självgående, då ska jag börja fiska lax. Detta har naturligtvis mötts av entusiasm och allmän glädje i hemmet. Under hösten har jag språkat en hel del med sk. 'laxfiskare' och kände att man kanske ska smyga igång lite lätt redan nu, så man är i fas när det drar igång på allvar. Om fyra år.

Efter att ha konsulterat experterna så bestämde jag mig för att bygga en 14-fotare för klass #9/10. De flesta var överens om att det var en lämplig start men att jag naturligtvis måste skaffa mig en 12'6", 13', 15' och kanske en 16-fotare relativt snart. Så att det i.a.f. ser ut som att man vet vad man gör.
Då jag var pappaledig under vintern passade det bra att bygga lite spö. Barnen kan ju leka själva och har absolut inget intresse i pappas saxar, trådar, limtuber, lackflaskor och öglor som ligger och dräller överallt. Hustrun var överförtjust... om hon hade vetat nåt.

Bygget gick bra och spöt ser inte det minsta fabriksgjort ut. Det ser faktiskt väldigt handgjort ut trots standardkomponenter på denna kända svenska klinga.
Spöt är alltså klart, nu gäller det att skaffa linor. Det är säkert lätt. Jag köper bara en WF10 Flyt så är jag beredd. Nähä? Va?
För att göra en långtråkig historia kort och tråkig så visade det sig att jag skulle ha linor som vägde c:a 32 gram och var ungefär 11 meter långa. Det finns naturligtvis inte att köpa så man köper en ny fin lina som man kapar och klipper i. Det känns tryggt. Hade jag inte frågat en massa snälla människor först så hade jag nog klippt ner min fina dyra PT Flyt till 22 gram i första klippningen.

Så är det dags att fundera på rulle. Svåra beslut. Vill jag ha en som nyper när laxen kliver på eller vill jag ha en som vattenplanar? Båda har sin fördelar. Jag fick tipset att när man har fast fisk på så ska man dra åt bromsen till max och backa upp i skogen. Där passar det bra om rullen nyper. Fast å andra sidan så ska man kanske trötta ut fisken lite och då är det ju bra om den vattenplanar och firren får simma omkring med 250 meter lina ett tag. Då blir den säkert trött.
Ja ja, jag köper en begagnad och ser vad som händer. Om allt går som vanligt så spelar det nog ingen roll vilken rulle jag har.

Så kom jag då till den enkla biten. Flugor.
Jag har ju en uppsjö material så några laxflugor ska jag väl kunna slänga ihop.
Jag behövde bara komplettera med

 • femtielva tussar rävhår
 • plasttuber
 • enkelkrok
 • dubbelkrok
 • koner
 • floss
 • mässingstuber
 • mylarslang
 • kulörta nackar
 • tubkrok
 • tubnål
 • flash

Det plus lite annat jox så kan jag i.a.f. binda tre olika mönster. På krok. När det gäller tuber var det ett helt eget kapitel, ett mörkt och dystert kapitel tills jag svalde stoltheten och återigen attackerade flugbindningseliten med frågor. Tur det finns folk som kan. Om några månader kan jag säkert binda nåt som påminner om en lax- eller havsöringsfluga.

Den vanliga fiskeabstinensen i mars kombinerat med ett helt oprövat spö var för mycket. Ingen riktig rulle hade jag skaffat men skam den som ger sig. På med skjutlina och klump på en 3-zone 6-9:a och iväg till Stockholms ström och 0-gradigt vatten. Hela klumpen gick inte att veva upp på rullen men vem bryr sig? Jag ska få fiska med mitt nya tvåhandsspö.


Jag ska inte ljuga och säga att det var behagligt  i vattner eller att kastandet gick som på räls men fy tusan vad roligt det var. Känslan när man gjorde rätt och klumpen bara försvann i horisonten var underbar.
Nu är det bara tid som fattas så ska det fiskas lax och havsöring i strömmande vatten så det står härliga till.


Tack till alla som svarat på en nybörjares idiotfrågor och som har varit generösa på alla möjliga sätt i min strävan att försöka bli laxfiskare. Jag har lång väg kvar men färdig blir man väl aldrig.
Vi kanske ses vid vattnet.

Magnus.

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se