Flugfiske> Kåserier>

När fel blir rätt och rätt blir fel

Ibland när vi har fiskat efter älvens ädla silverfiskar så har det hänt att när man anser sig göra rätt så blir det helt galet i stället.

Bara en sån sak som att göra flugor.
En som jag har fiskat med hade den inställningen att laxen hugger på alla flugor helst hans då. Och hans alster såg oftast ut som om han lackat tubröret eller kroken och lagt den i en låda med fjäder och hår som man sen skakat på och det som fastnade på föremålet gick det att fiska med. Om det berodde på att han trodde stenhårt på dessa alster eller om han bara var en duktig fiskare det kunde han inte svara på, men fisk får han.

En annan som jag fiskade med kunde inte få till det här med tvåhandskast så han valde att vada istället så långt det gick och helst lite till och väl på plats där ute i strömmen repade han av en 20-30 meter lina som han sedan gå-harlade nedför älven ena stunden svängde linan in mot stranden och då förde han sitt spö så långt ut mot älven han kunde och tog då sitt steg nedströms tror inte jag har sett honom kasta med sitt tvåhandsspö nån gång men däremot så har jag hjälpt honom otaliga gånger att taila fisken och även sett till att han har kunnat ta sig i land med.

En till som jag har vatt på tur med var så insnöad en period på det här med att studera insekter så när han for runt med sitt fångstnät för kusarna och så skulle det jämföras med vad han hade i sina askar då hade vi oftast fiskat fullt innan han ens börjat och många gånger var racet över när han väl klurat ut den optimala flugan.
Numera tar han det inte så alvarligt men rätt vad det är så kommer farandes med sitt lilla fångstnät får då har sett nåt som vi andra bara har avfärdat som svartkuse eller nåt annat kryp.
Det var lika illa ställt om vi var vid någon tjärn eller fjällå så skulle det letas och rotas i vattnets omgivning. En gång blev han alldeles lyrisk för när han hämtade vattnet till våran fjälllunch så hade han lyckats få med några kryp som skulle kläckas och han studerade deras rörelser i kokkärlet.
Käket blev välldans sent den dan.

Så ibland har jag haft lyckan att fiska med en gramjägare på våra fjällturer det brukar alltid sluta med att nåt av hans extremt bantade saker pajjar ihop en par mil ut i ödemarken.
Det brukar vara underhållande att höra hans förklaringar av varför pryttlarna inte håller.
Fast en gång slog han mig med häpnad efter flera dar ute i ödemarken så skulle han fixa till middan i alla fall.
Och efter en stund började det lukta stekt pannkaka på fjället och alla som försökt steka pannkaka på ett triangia kök vet att det inte är helt lätt.
Så man blev ju nyfiken på vad och hur det skulle gå då ser jag att han har en svart panna i handen i stället för det förmodade blanka locket från trangiaköket vid närmare betraktelse så satt han där med en gjutjärnspanna och brassade pannkisar.

Och så rätt vad är så dundra vi i väg på laxfiske och där kan ju allt fel bli rätt och allt rätt bli fel.
En gång for vi iväg till Surna och skulle fiska laxen väl installerade på campen så tog älven i besttining för nu skulle det fiskas lax efter hela den mörka vintern.
Vi prövade långsamt utfiskade flugor det blidde även ett par vändor med turbodragna flugor
Vi prövade att hänga flugan på div ställen, men nä inte en känning.

Sen kom vi på brilljanta iden att köra med mindre och rent av pyggme flugor men inte då inte ett glädjeryck i linan. Då åkte sjunklinan på och vi arbetade oss nedåt i strömmen och nu kändes det helt rätt tyckte vi där vi gick med våra mörka flugor men det var som förgjort det ville sig helt klart inte.
Efter fyra dar på laxvallen började så paniken att sprida sig vad höll vi på med.
En i gänget blev så desperat att han hämtade sitt haspelspö och en blåvit rappala som han lät söka genom strömmen vi följde hans fiske lite slött och hade vadslagning om det skulle hända nåt. Vilket det nu inte gjorde till allas vår glädje.
Då kommer det en äldre Norrman ned till sträckan och frågar om han får plats han med.
Han ser ju våra flugspön och frågar om det är OK att fiska med prawn när vi kör med fluga.
För här var älven så ROLIG sa han.
Rolig? Helt Ok svarar vi fiska räka du.
Då tar han fram sin glasburk ur ryggan och där har han räkor i glycerin, de rödaste räkor jag sett och med så mycket krok.
Då säger han att laxen tar bara på STYGGRÄKA
Styggräka? Nåja han skickade ut den i älven i alla fall och stjooooooooong sa det när han planterade räkan i käften på en ilsken lax som kom på land efter en stund.
Då säger Norrmanen inget slår STYGGRÄKA på ROLIG älv.
Jaha säger vi utan har förstått ett smack.
Sen försvann han hem till sin gård för att hämta sin skottkärra till laxen.

Då hänger han med insekterna på en relig tub på dryga dm lång och helt i orange och guldförpackning.
Nu tog det inte många kast att få kontakt med dessa silvertorpeder vi så hett eftertraktade. När den väl var på land så var det näste mans tur att hamra älven med sin svarta fluga och det hände inget.
Sen var det min tur att gå med min lilla fluga och det blev inget alls som helst gensvar.
Den fjärde kompisen lånade den första lyckade utrustningen och hoppar ut i älven och där ute väntade en mycket stor och ilsken lax på hans fluga.

Nästan direkt på utlägget kom den och klippte flugan och satte igång att hoppa som besatt och kamraten blev bara mer och mer sammanbiten medans laxen fortsatte att hoppa. Efter cirka 5 minuter låg den på sida vid strandstenarna och rörde inte en fena och inte heller när vi tog tag i spolen på den heller den verkade idet närmast död. Det visade nu att tafsen satt runt gälarna på den .Min kamrat med sitt livs lax på 16 kg bare log.

Och på denna fluga så tog vi 4 laxar till på när vi prövade andra så var det inget alls.

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se