Flugfiske> Kåserier>

Panik vid Ån

Nu är säkert den här händelsen presskriberad sedan länge. Men när jag gluttar i min dagbok från förr
s å är minnet med ens glasklart.
Hursomhelst så hade jag och min kusin bestämt att vi skulle ha två årspremiärer denna helg.
Fiske/kanot premiär.
Upplägget skulle vara att kanota från Mjällån till Stavreviken i Indalsälven där skulle fisket ta vid resten av helgen..

Det normala vattenflödet i Mjällån är ju inte så mycket att hurra över och strömhastigheten är lagom promenad takt.
Om man nu inte som vi skulle göra -Ge oss ut i kanadensaren när vårfloden toppade med smältvatten.
Dagen började med att farsan fick liv i min tonårskropp vilket inte var helt lätt då.
Nåja vaknade i alla fall, fick tag på telefonen och kollade med kusin om det var vaket.
Näääää så var inte fallet. Så han blidde också väckt av sina päron.
Japp frukosten klarades av , ihopsamling av fiskegrejjer och tält med tillhörande sovsäck.
Över till kusinen för lastning av hans pinaler och kanadensaren.
Allt klappat och klart och fastsnurrat på bilen och så iväg mot Käckelbäcksmon där vi skulle sjösätta kanadensaren.
Men på väg dit så passerade vi Bergeforsens kraftverk och kunde konstatera att Älven svämmade över. Av Ön nedan kraftverket återstod bara buskar och träd. Och det var just där vi hade tänkt oss tälta.
Nåja min kusin bodde ju i Timrå så det går att fixa.
Sedan passerade vi Ljustorpsån och där var det vatten och åter vatten, nivån var merän redigt hög, det var ca metern kvar till körbanan mot det normala 3 meter.
Farsan började undra om vi verkligen skulle kanota en sån här dag.
Svaret blev unisont JAPP.
Uppe i Viksjö införskaffades fiskekort för Mjällån och ljustorparen i Bergeforsen där hade vi årskort.
Och nu var vi uppspelta för nu var vi nära.

5 minuter senare så ser vi ån där den S-ar sig fram mellan niporna.
Bilen parkeras vid bron och bilen töms på packning.
Farsan ser oroligt på oss sen på ån som nu inte är sig lik.
Den lilla timida ån är vresig, mycket vresig till och med, vattnet flödar fritt uppe i skogen och att passera under bron med kanadensaren är inte görligt.
Och nu borde vi ha hörsammat farsans oroliga fråga ska ni verkligen åka härifrån??
Jag kör er till Stavreviken istället.
Näääääää vi åker härifrån, det är inte första gången vi är ute med kanadensaren.
Kanadensaren blev för tung för oss två att bära över vägen så det fick bli ompackning.
Fram med kartbladet och koll inga fler låga broar men några ställen med serpentin märkning på
Det blåa. Men det var inget vi var oroliga över då.
Kanadensaren åter laddad med packning och i start position.
Farsan säger kan ni vänta i 5 minuter så jag hinner ta mig till böjen där nere med kameran så jag kan fota er.
Lotten sa att jag fick börja som styrman och kusinen skulle vara motor.
5 minuter hade gått och såg att farsan stod vid kurvan med kameran i högsta beredskap.
Sträckan var ca 150 meter.
Efter ca 20 meter så var v i genomblöta, efter 50 meter så var kanadensaren full med vatten,
Och efter 75-100 meter så drog delar av packningen, efter 125 meter så var min kusin i ån simmandes mot land.
Vid jämnhöjd med farsan då var jag själv i ån vadandes till axlarna i det +1 gradiga vattnet med kanadensaren på släp i ett rep.
Farsan var nu välldans skärrad och några bilder de fick han inte,

Nåja väl på landbacken igen och hjärtat åter på plats, så blev det några rejäla skrapor om dumma idéer och oansvarig nonchalans.
Nu var det några blöta och mindre kaxiga tonåringar som skalade av sig M59 och vandringskängorna.
Med torra kläder på kroppen så kunde vi leta efter utrustningen som rymde.
En spötub och kusinens rygga hittade vi medan tält och sovsäck förblev borta.

Vi halade våran flagg och blev förpassade till Timrå för lunch och bastu.
Men först så blev det dagens skrapa nr 2 av kusinens päron.
Efter bastu, lunch och torkning av paltor så blev vi avsläppta vid älven istället och order att infinna oss vid Stavreviken klockan 19.00. vilket i våra öron inte lät så svårt att kunna uppfylla till våra föräldrars glädje.
Men nu var älven vår.
Det förflöt några timmar innan vi hittade en produktiv sträcka i älvens vattenmassor.
Tekniken var att köra harling för att hitta fisken och sen ankra upp och fiska av ordentligt för att sedan köra harling igen.
Till en början så funkade det över förväntan och allting förflöt utan missöden.
MEN så hittade vi en grop som verkade hålla fler än 2 fiskar.
Nu låg inte kanadensaren så där optimalt i läge för avfiskning, vi bestämde oss för att flytta den en smula.
Efter en stund så var placeringen bättre och vi båda kunde fiska över den.
Nu hade jag fören placeringen i kanadensaren och lite mera utrymme att manövrera mina kast än vad min kusin hade, efter några kast så gungar mitt spö och jag känner fast fisk.
Eftersom jag är i döda vinkel för min kusin så ser ju inte han att jag kör fisk, och då börjar han ta hem sin lina och börjar kasta, helt plötsligt ser jag bara stjärnor och känner en obeskrivlig smärta i kinden, är på väg att tappa balansen och falla i spat men knäar istället, känner hur det rycker till i kinden med jämna mellanrum och min kusin som svär över att det går fan inte att kasta, det tar nu en evighet innan han inser att kastningen är det förmodligen inget fel på däremot så verkar hans kusin va dålig, han slutar med sitt frenetiska vevande med flug spöt och undrar hur det är fatt.
Slappot i fören på kanadensaren tittar upp och har en lustig blodrödfärg i större delen av sitt ansikte, Kusinen ser ju att det sitter en bekant skapelse fastnaglad i kinden på mig, Hur ere fatt? Du den där flugan är misstänkt lik den jag har på min tafs! OPPPPPPPPPS det är visst min sa kusinen.
Hur får vi bort den där den sitter ju på båda hullingarna och djupt med, Om jag drar lite får vi nog lös den, värken är obeskrivlig och nu dunkar det i hela kinden, nästa braiga ide är att kusin försöker att lirka ut hullingarna igen och knippsa dom, vi är överens om att han ska kapa sin tafs först, sen padllar vi iland och med fast mark under fötterna så börjar vi, njae mest kusin att exprimentera med att få bort flugjäveln från kinden, försöken är resultatlösa förutom att det värker än jävligare nu, Vi ger upp för stunden, vi tar oss upp till hotell Laxen och frågar efter telefon så vi kan ringa efter skjuts te sjukan av kusinens päron, men han på hotellet viste råd, distriktsläkaren bor bara två hus bort så om vi gick dit så kunde inte hjälpen vara långt borta.

Sagt och gjort vi knallade dit och pinglade på dörren, varpå en lång väntan tog vid säkert flera minuter, dörren öppnas och där tronar den största människa jag sett, innan vi hunnit med att förklara vårt ärende så har han redan lagt ihop 1+1 min röda tröjja med dito blodröda ansikte, han säger bara barskt kom in och gå dit in han pekade på ett rum i hallen, det blev tvärnit i dörröppningen för där inne var ett skelett och diverse stetoskåp, mikroskåp och andra konstiga grejjer, nu kom även denna store människa in också fast nu med en vit rock på sig, nu gör vi så här sa han först en stelkrampsspruta, sen lite is för att dämpa svullnaden, sen lokalbedövning och sen snipp snapp kroken väck, han kunde sin sak för nu mera har jag bara två små vita prickar på kinden som miner om händelsen.
Något omtöknad och omplåstrad så tar vi oss åter till kanadensaren för fortsatt fiske klockan var ju bara vid 2 tiden ännu, väl i kanadensaren så kunde jag bara konstatera att min lina satt fast ute i älven nånstans, vi paddlade och vevade in lina, fick lirka lös linan från en, två och tre sjukna stockar och då flyter det upp en firre med buken i vädret och tämligen stendöd men med min fluga i käften. En olekt vinterfisk så det är ju ok, en kort överläggning i kanadensaren och så in till land igen, tar ur fisken ,fixar en klyka och knallar upp te läkaren igen, ringer på igen och hör hur det slamrar därinne då sviker mig mitt mod och jag lägger ned öringen på trappan och sjappar, hör hur dörren öppnas och nån som säger men oj va är detta och så stängs dörren igen.
Tillbaka igen så frågar kusinen va sa han? jag vet inte för jag vågade inte stanna och vänta.
Kusinen frågade ska vi fiska igen? Klart de, och så for vi ut och försökte hitta samma position som innan bravaden.
Efter några justeringar så låg vi på ungefär samma ställe och fisket höll i sig, fast nu var det kusinens tur att få tunggung i spöt, efter en ganska odramatisk kamp så gav firren upp en utlekare i miserabel kondition. Några nya kast och ny kontakt med fisk en utlekare till vi bestämde att platsen blev öken. Och letar nya hålor. Vi fick i vart fall varsin blanköring lite längre ned så att vi fick med oss fisk hem. Nu hade klockan nästan blivit hämtning och kusinen hade inte fått nån blanköring ännu, vi närmade oss stavreviken och utflödet från ljustorparen och just där ån bryter in i älven så drar det till i hans fluga just som vi ser hur en bil glider in på parkeringen och vi hör PÖÖÖÖÖÖÖJKAR va e ni??? Hääääääääääääääääääär vi är på väg in, Kusinen drillar fisken och jag paddlar nedströms mot parkeringen men då kommer jag ihåg min blodiga tröjja och den vill jag inte skyldra med så med hjälp av mörkret så åker den av och ut i älven medans vi glider in mot parkeringen där kusinens farsa väntar otåligt men när han ser oss och att hans son har spöböj så mjuknar han och tar mot kanadensaren så kusinen inte står på öronen i kanadensaren fisken spaknar och det visar sig att det är en trind vårfisk på 3,1kg.
Sen blev det dags för dagens skrapa nr3 då min farbror tyckte att jag för tunt klädd det var trots allt bara +2,5 grader ute, jag sa inget utan höll med. Sen fick vi redogöra för hur vi haft det under dagen. Så vi pratade om fisket om vart vi lurat fiskarna men krokningen sa vi inget om,utan han undrade bara om det var nåt mer vi berättat om, och vi sa naturligtvis näääääääää det har väl inte hänt någe. Väl tillbaka i Timrå så skulle vi äta middag och ännu en gång så fick vi redogöra för dagen fast nu för kusinens morsa och hon ställde också frågan om det hade hänt något annat med, nåja vi fick mat och order om att diska efter oss, det fixades tämligen lätt och vi gick in till vardagsrummet och se där inne satt det en stor en mycket stor människa i fåtöljen och förkunnade att ju nog var de allt de där två som hälsade på mig i dag och som jag fick dra ur en krok ur kinden på den till höger och så pekade han på mig ridå. Fast ni ska ha stort tack för fisken för det var väl du som lämnade den på trappan? Kunde ju bara säga joooo de va så.
Nu visade det sig att denna herre och min farbror var med i samma dansgille och hade hållit kusinens päron underrättade om vad vi hade för oss på älven med hjälp av sin kikare.

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se