Flugfiske> Reportage> Premiärfiske i Älvkarleby

Premiärfiske i Älvkarleby

Dalälvsfisket nedströms kraftverket i Älvkarleby har sedan några år tillbaka flyttat fram den traditionsenliga premiären från nyårsdagen till den första lördagen i mars. Öringfisket har generellt sett blivit sämre dom sista åren, dock kan det fortfarande vara riktigt bra stundtals. Premiären står sig dock fortfarande orubbligt stark som tradition och lockar ofta upp emot 200 fiskare och ger en känsla av en mindre folkfest för den fiskeintresserade.

 

Fredrik Asplund

Fisketiderna på premiärdagen är 8:00-16:00. Trots extremt fint väder bara några kilometer inåt landet så var dalen runt älvfåran morgonen den 3:e mars 2007 i Älvkarleby som en dimmig gryta med ett tjockt grått ogenomträngligt lock till himmel. Men detta till trots så var det faktiskt en trevlig fiskemorgon. Kvicksilvret tog sig nästan upp till 0-strecket och för ovanlighetens skull så var det helt vindstilla nere vid älven, vilket nästan är lika ovanligt som snö i Sahara!

Flödet i det nästan nollgradiga vattnet var lovat till 430m3/sek, vilket innebär att i princip hela A-fisket var fiskbart. Dock sänktes det under eftermiddagen vilket gjorde att flugfiskarna fick använda lättare linor och spinnfiskarna lättare sänken.

Även vädret förändrades framåt eftermiddagen. Solen och molnen hade gått en hård match hela dagen , men när dom första solstrålarna tog sig igenom molntäcket så var segern klar. Solen vann och premiärdagen avslutades i ett strålande vackert väder!

 

 

Bagarkurvan är alltid en bra fiskeplats för flugfiskarna

Fisket för dagen sett till att det var ca 140 spön vid älven var ok. Jämfört med dom senaste årens premiärer var det ett fall framåt. Det vägdes in 62 st öringar varav den största vägde 3,8 kg. 15 av dessa fångades av dom ca 25-30 flugfiskare som prövade premiärlyckan! Utöver dessa 62 öringar fångades som vanligt ett antal fiskar som inte uppnådde minimimåttet på 45 cm. Det fångades även 2 laxar och en regnbåge.

Detta ger faktiskt den bästa premiärstatistiken sen januaripremiären år 2000!

 
 
Fast fisk på "Haröra"

Fåran innanför Rabben lockade många flugfiskare

På Korallen bjöd Älvkarleby turisthotell på en mycket god Gulaschsoppa värmd i gryta över öppen eld, med tillhörande bröd och dryck. Ett mycket uppskattat och värmande initiativ!
Där satt den!
Säsongens första fisk är alltid en höjdpunkt!
I mars är det sällan dom små diskreta flugorna som sitter på tafsen
2,9 kg öring i riktigt fin kondition
Rabben t.v och Notören
Djupvadning i nollgradigt vatten kräver rejäla underställ

Sammanfattat får man säga att det var en mycket trevlig premiärdag både för fiskare och åskådare.

Har du funderingar kring fisket i Älvkarleby? Kika då in på. www.alvkarlebysportfiske.nu

Fredrik Asplund
4/3-07

Diskutera Premiärfiske i Älvkarleby i vårt forum

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se