Flugfiske> Reportage> Premiärfiske i Hossmoån

Premiärfiske i Hossmoån

Hossmoån, eller Ljungbyån som den egentligen heter är en liten men artrik å som slingrar sig fram några kilometer söder om Kalmar. Arter som simmar i ån är bland annat havsöring, regnbåge, gädda, abborre, id, mört, löja, gärs, ål, karp, sutare, sarv & braxen. Ån är mest känd som ett ”specimen”-paradis med megabraxnar på över 6kg!

Tidigt 1900tal fanns det en laxstam i ån och den största kända laxen vägde 23,5kg. På 40talet minskade både laxen och havsöringen. Laxen dog helt och man försökte stödutsätta utan resultat. Emåöring inplanterades och 1984 kördes en riktig odling igång i anslutning till ån. Nu sätts det årligen ut havsöringssmolt i ån. Största fångade havsöringen fångad vägde över 10kg.

Jacob Törnqvist

05.00 Ringer väckarklockan och jag studsar upp som en pingisboll, äntligen premiärmorgon! Även om jag anser att Hossmoån inte erbjuder det bästa och mest spännande flugfisket efter havsöring är det trotts allt här som jag brukar börja mitt flugsvingande varje år. Jag fiskade min första premiär 11år gammal och har fiskat varje premiär sedan dess.

En halvtimme senare, med full mage och borstade tänder hoppar jag upp på cykeln med spöet i näven, vadarna i cykelkorgen och fikat i ryggsäcken. Jag kan lova att 9 sekundmeter motvind och – 4 grader C känns i hela kroppen. Att vägen hemifrån ner till Hossmo är full med uppförsbackar gör ju inte saken bättre. Och ja, nä, konditionen är väl inte på topp så här mitt i vintern.

Vid sexsnåret kliver jag i vadarna för att sedan börja mitt fiske i det vi kallar mittströmmen, ovanför den gamla stenbron. Jag träffar Svenne som står och spinnfiskar ovan bron, han har inte fått något, och verkar mest besvärad över det isiga tillståndet i spöringarna!

Jag vadar över till ön och traskar uppåt fallet där jag börjar mitt fiske med korta kast i strömmen. Det är ett riktigt pissfiske med grainlinor och stora flugor man får hålla på med så här på våren. Ån är liten och vattnet trycker på så man måste ha rejäla grejor för att komma ner till hålorna där dem står och trycker.

Den som gör första kasten i mittströmmen brukar alltid ha chans att få någon liten stackare på kroken, och jag är uppenbarligen den första för året och denna morgon. Men ingen behagar att bita.

Vattnet är lågt och jag misstänker att isen håller det. När väl isen är borta borde det åtminstånde stiga med en halvmeter. Å andra sidan så är det lättare att hitta fisken när det är lågvatten, men det blir trotts allt mer uppspekat så här på premiärdagarna.


Jag fiskar mig nedåt stenbron och här för jag många trevliga överraskningar i form av rejäla bottennapp. Grainlinan är helt klart lite överflödig här nere vid detta vattenstånd.


Det är helt klart en mycket trög morgon och det är inte många som har fått något. Efter några småpet nedanför bron med fler bottennapp samt isbrytning som resultat bestämmer jag mig för att ta en fika.

På premiärdagarna är det traditionsenligt öppet i den gamla kvarnen där öringodligen finns. Här bjuder Fiskevårdsföreningen på korv & kaffe till alla årskortsinnehavare i uppehållsrummet. Utanför kvarnen finns spöställ, samt en inrapportering där man skall registrera sin fångst samt även väga och mäta fisken.

Ett konstaterande på inrapporteringspappret är att det är få fiskar som är tagna. Bara småfisk, alla på spinn och nästan alla tagna ovanför landsvägsbron vid Brudhoppshålan och Ekarna.

Jag träffar en kompis och lyckas bli körd upp till Ekarna där jag skall testa mitt fiske. Ekarna, tillsammans med alarna & källängen är korta, snabba, smala sträckor som alla ligger efter varandra nedanför kraftverket. Här är det fint att flugfiska men jag är helt ensam tillsammans med en spinnfiskande herre. Ett par timmar fördriver jag här uppe, utan att känna någon fisk eller se någon annan dra upp något.

Jag återvänder till kvarnen för min korv nummer två för dagen samt ett par stärkande koppar varm oboy. Det är ett välkommet tillskott så här i vintervädret. Jag för ett par kyliga kommentarer om att det kanske är dags att fånga något snart. Jaha ja, skall man känna pressen från ett par korvgubbar som inte ens lagt ett kast idag? Lite sporrad blev man och jag halsar snabbt oboyen och ger mig ut i mittströmmen igen.

En kille landar en utlekt fisk ovan stenbron på en spinnare just då jag närmar mig. Det gör att man faktiskt får lite hopp.

Längst upp i strömmen, på en färgglad tubfluga hugger årets första öring! Den är inte stor, runt 50cm. Fisken är ingen vinterståndare men knappast helt nystigen. Fighten är väll inte direkt dramatisk men nog böjs min 13fotare lite när jag skall landa fisken.
Efter fotografering får den snabbt simma iväg.

Med äran räddad och enda flugfångade fisk för dagen kan jag lugnt sätta mig på cykeln och trampa hemåt. Ja det är ju en dag imorron också.
Premiärdagen slutade med 13 landade öringar och en regnbåge. Största fisk vägde 3.4kg och togs på rapala.

Söndagen börjar med sovmorgon och jag är inte vid ån förens vid klockan 11. Mindre folk i farten, trotts bättre väder med nollgradigt och mindre blåst.
Fisket är otroligt trögt och jag har inte en känning. Totalt landas fyra fiskar under söndagen, alla öringar och med en störstafisk som matchar lördagens.

Premiärfisket i Hossmo är svårt och kallt. Men visst kan det vara trevligt!

Jacob Törnqvist
25/2-07

Diskutera Preimärfiske i Hossmoån i vårt forum

 

Till Förstasidan Till Förstasidan Namnlöst dokument

© Fiskelust.se